“Laat je aflossingsvrije hypotheek doorlichten door hypotheekadviseur”

De aflossingsvrije hypotheek was jaren geleden enorm populair; zo’n één miljoen Nederlandse huishoudens sloten een aflossingsvrije hypotheek af. Bij deze hypotheekvorm lost men de hypotheek niet gedurende de looptijd af, maar pas na afloop. In 2035 wordt de eerste grote groep aflossers verwacht.

Echter is de Nederlandse Vereniging van Banken bang dat daadwerkelijk aflossen ver van mensen af staat. Daarom vragen zij met een campagne aandacht over aflossen met als doel ‘aflossingsblij’ te worden. Volgens hypotheekadviseur Kitty Walet van Freek Hypotheek moeten mensen niet meteen bang worden. “Het belangrijkste is dat je je ervan bewust bent. Je volledige hypotheek aflossen is niet per definitie de oplossing.”

“Oplossing hangt af van situatie”

Naar verwachting gaan zo’n 200.000 huishoudens een risicogroep vormen. “Dat is in feite ‘maar’ een vijfde van het totaal”, vertelt Kitty. “Voor die mensen is het belangrijk dat ze contact opnemen met een hypotheekadviseur. Er is niet één oplossing; het ligt volledig aan de situatie van de klant wat de mogelijkheden zijn. Zo hangt het af hoeveel van je hypotheek aflossingsvrij is. Is dat meer dan de helft van je hypotheek en komt er weer een crisis? Ja, dan kan dat een probleem worden. Daarom kijken we samen met de klant naar de mogelijkheden. Misschien kun je een nieuwe hypotheek herfinancieren. Overigens zijn er ook genoeg mensen die vermogen opbouwen naast hun hypotheek, bijvoorbeeld door te sparen of te beleggen. ”

Pensioengerechtigden

Met name voor mensen die richting de pensioengerechtigde leeftijd gaan, is het belangrijk om de aflossingsvrije hypotheek tijdig onder de loep te nemen. Kitty: “Ik sprak onlangs met een klant die nog een jaar of vijftien moet werken. Hij koos ervoor een deel van de hypotheek om te zetten naar een annuïteitenhypotheek met verkorte looptijd. Een ander deel houdt hij aflossingsvrij. Daardoor blijven de maandlasten goed betaalbaar. Zulke constructies zijn nu makkelijk uit te voeren en zijn nu nog betaalbaar, omdat hij ruim voor zijn pensioen actie ondernam. Hoe ouder je wordt, hoe lastiger het wordt om je hypotheek om te zetten. Stel dat je dat pas drie jaar voor je pensioen doet, dan moet je in die drie jaar ineens maandelijks een hoog bedrag ophoesten. Voor de meeste mensen is dat simpelweg niet te doen.”

Laat je hypotheek doorlichten door Freek Hypotheek

Volgens Kitty kunnen klanten altijd bij Freek Hypotheek terecht met vragen over hun hypotheek. “Bij Freek Hypotheek houden we standaard contact met onze klanten. Jaarlijks benaderen we hen vrijblijvend via e-mail met de vraag of hun situatie is veranderd. In een gesprek kunnen we de hypotheek doorlichten en checken of die nog bij de situatie van de klant past. Stel dat je nu een hypotheek voor dertig jaar afsluit, dan wil dat tenslotte niet zeggen dat die dertig jaar bij je blijft passen.”

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 9 oktober 2018

Situatie

  • Algemeen

Je aflossingsvrije hypotheek door laten lichten?

De adviseurs van Freek Hypotheek staan voor je klaar. Stel je vraag online of maak een afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.

Lenen voor verduurzamen? Dit is er mogelijk

Denk je erover geld te lenen voor het verduurzamen van je huis? Freek legt uit wat de mogelijkheden zijn.