“Lagere taxatiekosten brengen kwaliteit in gevaar”

Lagere tarieven voor taxaties gaan mogelijk ten koste van de kwaliteit. Daarvoor waarschuwt de NVM in een reactie op de aangenomen motie door de Tweede Kamer over lagere kosten voor taxatierapporten.

Aanleiding voor de aangenomen motie is een onderzoek van de Consumentenbond, waarbij flinke verschillen in getaxeerde waarden van dezelfde woning naar voren kwamen. De NVM begrijpt dat dit vragen oproept over de betrouwbaarheid van taxaties. “Als er misstanden zijn, lossen wij die graag met/voor onze leden op”, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. “Dat wilden we ook graag met de Consumentenbond doen, maar die stond daar tot nu toe afwijzend tegenover.”

 “Motie slaat plank mis”

De aangenomen motie om de prijs van taxaties te verlagen omdat ze niet betrouwbaar zouden zijn, slaat de plank mis, vindt de NVM. Volgens haar moet de politiek kiezen tussen ‘quick-and-dirty’ waardebepalingen met hoge risico’s of goed onderbouwde taxaties en de prijs die daaraan verbonden is. Volgens de Consumentenbond zijn taxaties duurder geworden, omdat verplicht gebruik moet worden gemaakt van een nieuw modelrapport. Bovendien moet er ook onderzoek worden gedaan naar de duurzaamheid en fundering van de woning, en eventueel de Vereniging van Eigenaars (VvE).

Correcte taxaties zijn belangrijk

Waardebepaling zijn in Nederland over het algemeen zeer goed, zegt de NVM. De vereniging wil dan ook graag het beeld van dure of slechte taxaties wegnemen. Correcte taxaties zijn van groot belang voor de financiële stabiliteit. Hierdoor worden zowel hypotheekverstrekkers als potentiele kopers behoed voor de risico’s van overcreditering. Volgens de NVM is de lagere taxatieprijs overigens nog niet definitief. De motie roept slechts op “om in gesprek te gaan met banken om ervoor te zorgen dat mensen minder geld kwijt zijn aan taxatierapporten”.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 23 november 2018

Situatie

  • Algemeen

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.