Leaseauto? Dat heeft deze gevolgen voor je hypotheek

Maandelijks een vast bedrag betalen voor je auto inclusief wegenbelasting, pechhulp, verzekeringen, onderhoud en reparatie? Dat klinkt als goede deal! En dat is het ook, zolang je maar bewust bent van de mogelijke gevolgen voor je hypotheek. Wat betekent private lease voor jouw maximale hypotheek?

BKR-registraties

Wanneer je een hypotheek gaat afsluiten, checkt de geldverstrekker jouw BKR-registraties. Dit zijn alle financiële verplichtingen die langer lopen dan één maand en waarbij het kredietbedrag hoger is dan € 250,-. Deze hebben invloed op het bedrag dat je kunt lenen; hoe hoger je financiële verplichtingen, des te lager is je maximale hypotheek. Wanneer je kiest voor een leaseauto, wordt dit geregistreerd bij het BKR en kan je minder lenen.

Verdeling

Bij leasecontracten die vanaf 1 juli 2016 zijn afgesloten, wordt niet meer het volledige leasebedrag geregistreerd. Alles na die datum is als volgt verdeeld. 35% van het totale leasebedrag valt onder service; de verzekeringen, de belastingen, reparaties en onderhoud. De andere 65% valt onder financieel; de afschrijvingen en de rente. Het BKR ziet alleen die 65% als lening. Van dat bedrag wordt 2% als maandelijkse verplichting gezien. Dit kan ervoor zorgen dat jouw maximale hypotheek daardoor flink omlaaggaat. Het is daarom belangrijk hier een weloverwogen keuze in te maken.

Keurmerk Private Lease

Wil je in de nabije toekomst een huis kopen, reken dan op een lagere maximale hypotheek wanneer je een leasecontract hebt. Probeer dit niet achter te houden door naar een leasemaatschappij te gaan die je lening niet registreert. Ga altijd naar een aanbieder met kenmerk ‘Keurmerk Private Lease’. Zij doen een BKR-check en registratie.

Heb je al een hypotheek en sluit je dan een leasecontract af? Dit heeft geen gevolgen. Pas wanneer je je hypotheek aanpast, wordt er door de geldverstrekker opnieuw gekeken naar je maximale leenvermogen en je BKR-registraties.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 9 september 2019

Situatie

  • Schuld

Weten wat voor invloed jouw leasecontract op je hypotheek heeft?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Extra aflossen op je hypotheek: wanneer wel en wanneer niet?

Heb je een flink spaarpotje? Dan is extra aflossen op je hypotheek misschien iets voor jou. Freek zet de voor- en nadelen voor je op een rij!

Mag je je studieschuld verzwijgen bij het aanvragen van een hypotheek?

Studenten lenen steeds meer geld. Geld dat ooit terugbetaald moet worden en later grote gevolgen kan hebben voor je maximale hypotheek.

Kun je een hypotheek afsluiten als je een studieschuld hebt?

Als je een hypotheek wil afsluiten, wordt er niet alleen gekeken naar je inkomsten en hoeveel eigen vermogen je hebt, maar ook hoeveel en wat voor schulden je hebt. Je studieschuld dus ook. Door je studieschuld vermindert namelijk je maximale hypotheek.