Lenen voor verduurzamen? Dit is er mogelijk

De energieprijzen gingen vorige winter door het dak en de energierekening daardoor ook. Door de verwarming een graadje lager te zetten, kun je hierop besparen. Maar wil je het écht goed aanpakken? Zet dan stappen in het verduurzamen van je huis. Dit vraagt wel om een investering. Je kunt eigen geld gebruiken of geld lenen voor het verduurzamen. Wat er mogelijk is? Freek zet de mogelijkheden op een rij.

Een duurzaam huis is goed voor het milieu en ook voor je portemonnee. Daarnaast levert het vaak meer wooncomfort op. Er zijn verschillende energiebesparende maatregelen die je kunt treffen om je huis te verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • het isoleren van gevel, dak, vloer of leiding;
  • het plaatsen van zonnepanelen;
  • het vervangen van een verwarmingsketel door een warmtepomp;
  • vervangen van je ramen door HR++ of triple glas;
  • het laten plaatsen van een douche-warmteterugwinningssysteem.

Lenen om te verduurzamen

Zulke ingrepen kosten geld. Heb je het benodigde bedrag nog niet bij elkaar of laat je je spaargeld liever op je spaarrekening staan? Dan kun je ook geld lenen om te verduurzamen. Daar zijn verschillende opties voor. Je kunt je hypotheek verhogen voor duurzame aanpassingen – ook bij aankoop van een woning. Vaak ook als het inkomen net niet voldoende is. Ook zijn er verschillende (regionale) regelingen en subsidies via de Rijksoverheid en het Nationaal Warmtefonds. Wat voor jouw beste keuze is? Dat hangt af van allerlei persoonlijke factoren; je inkomen, leeftijd, gezinssamenstelling, maar ook hoeveel je per maand te besteden hebt.

Maandlasten nieuwe hypotheek

Kies je ervoor een extra lening af te sluiten waarmee je je woning kunt verduurzamen? Dan bestaat de kans dat dat je per maand niets extra’s kost. Je bespaart tenslotte op je energiekosten. Koop je een nieuw huis of loopt je rentevaste periode binnenkort af? Dan kun je mogelijk duurzaamheidskorting  krijgen: als je huis energielabel A of hoger heeft – en dus een laag energieverbruik – krijg je daar korting op de rente voor terug. Denk je eraan om een extra lening af te sluiten? Onze adviseurs geven alvast een tip: kijk gelijk naar wat er nog meer op je wensenlijst staat. Het afsluiten van een extra lening om te verduurzamen of te verbouwen brengt eenmalige afsluitkosten met zich mee. Zonde dus als je over een paar jaar weer een nieuwe hypotheek moet afsluiten voor die nieuwe keuken waar je al zo lang van droomt.


Rekenvoorbeeld

Stel: je wilt je huis verduurzamen met verschillende energiebesparende maatregelen. Je kiest voor zonnepanelen (10.000 euro), triple glas (4.500 euro), een warmtepomp (15.000 euro) en isolatie (5.500 euro). Voor een nieuwe hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie met een rentepercentage van 4,5%* betaal je voor 35.000 euro op dit moment maandelijks 180 euro aan rente en aflossing.

*Deze rente gold in oktober 2023 en kan inmiddels gewijzigd zijn. Wil je weten wat het laagste rentepercentage is van dit moment? Neem contact op met een Freek-vestiging bij jou in de buurt.


Meer lenen in 2024 op basis van energielabel

In 2024 veranderen de hypotheekregels voor (niet-)duurzame woningen. Dat is goed nieuws, want hierdoor wordt er voor huizenkopers meer mogelijk. Dit gaat er veranderen:

  • Voor een huis met een hoger energielabel kun je meer lenen; tot wel 50.000 euro, afhankelijk van het energielabel. Zo wordt een huis dat misschien eerst te duur was tóch interessant. Stel: het maximale bedrag dat je kunt lenen op basis van je inkomen is 410.000 euro. Dan wordt het mogelijk om een label A-woning voor 420.000 te kopen.  
  • Heb je je oog laten vallen op een huis met een laag energielabel? Als je voor de aankoop al je maximale leenbedrag hebt gebruikt, kun je dankzij de nieuwe regels 10.000, 15.000 of 20.000 euro extra lenen om te verduurzamen. Dit extra leenbedrag wordt bepaald door het energielabel.

Benieuwd welke kansen en mogelijkheden er voor jou zijn? Stel online je eerste vragen of plan direct een afspraak met een Freek adviseur bij jou in de buurt. In de Randstad heb je keuze uit meer dan vijftien centraal gelegen en goed bereikbare kantoren.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 27 oktober 2023

Situatie

  • Algemeen

Lenen voor verduurzamen: wel of niet doen?

Twijfel je nog? Maak snel een afspraak bij Freek bij jou in de buurt om je vragen en situatie te bespreken. Het eerste gesprek is gratis.

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.