Mag je je studieschuld verzwijgen bij het aanvragen van een hypotheek?

Studenten lenen steeds meer geld. Geld dat ooit terugbetaald moet worden en later grote gevolgen kan hebben voor je maximale hypotheek. Een studieschuld kan het kopen van een huis in de momenteel toch al oververhitte woningmarkt dus nog lastiger maken dan het al is. Hypotheekverstrekkers zijn wettelijk gezien verplicht om naar een eventuele studielening te vragen, maar niet iedereen geeft eerlijk antwoord. Mag dat zomaar? En welke risico loop je dan? Freek legt het uit.

Studenten lenen meer

Hoe jonger de generatie studenten, hoe hoger de studielening. Dat is niet gek, want sinds 2015 is het leenstelsel ingevoerd. Daardoor krijgen studenten geen basisbeurs meer, maar kunnen ze alleen nog maar lenen om hun studie (en de kosten van een kamer en hun levensonderhoud) te bekostigen. Vorig jaar maakte dan ook 7 van de 10 voltijdstudenten gebruik van een studielening, gemiddeld lenen ze € 700 per maand. Maar realiseer je dat dit later, als je een huis wil kopen, grote gevolgen kan hebben bij het afsluiten van een hypotheek.

Studenten zijn ook meer gaan verdienen

Behalve dat ze meer lenen, verdienen studenten ook steeds meer. Jongere generaties zijn 16% meer gaan verdienen dan oudere generaties studenten. Dat komt niet door het aantal studenten dat werkt – dat is gelijk, maar door het aantal uur dat studenten werken. Daarnaast is het minimumloon omhooggegaan.

Studieschuld en hypotheek aanvragen

Net als alle schulden, heeft ook je studieschuld invloed op je maximale hypotheek. Je hebt dan immers elke maand al een betalingsverplichting. Daardoor kan je hypotheek flink lager uitvallen dan wanneer je geen studieschuld had gehad. Wel fijn is dat geldverstrekkers voor een studieschuld een mildere weging gebruiken dan bij andere schulden. Om een idee te krijgen: bij een studieschuld van € 20.000 kan je zo’n € 25.000 minder lenen. In 2020 daalt de leencapaciteit met het dubbele van de initiële schuld voor leningen van voor 2015 en 1,25 keer met een lening na 2015. In 2021 wordt het effect waarschijnlijk minder groot door een aanpassing in de toetsingsnormen.

Studieschuld opgeven of verzwijgen?

Er zijn jongeren die hun studieschuld verzwijgen om zo meer te kunnen lenen. Wij raden dit sterk af, want een hypotheekaanvrager is verplicht om een DUO-lening te melden. Verzwijgen staat namelijk gelijk aan frauderen en dat kan zeker gevolgen hebben als het uitkomt. Verstrekkers kunnen de lening opeisen en de borgstelling van de NHG kan vervallen.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 24 november 2020

Situatie

  • Schuld

Heb jij een studieschuld en wil je persoonlijk advies over het aanvragen van een hypotheek?

Stel je vraag online of maak een afspraak met Freek bij jou in de buurt.

Extra aflossen op je hypotheek: wanneer wel en wanneer niet?

Heb je een flink spaarpotje? Dan is extra aflossen op je hypotheek misschien iets voor jou. Freek zet de voor- en nadelen voor je op een rij!

Leaseauto? Dat heeft deze gevolgen voor je hypotheek

Maandelijks een vast bedrag betalen voor je auto inclusief wegenbelasting, pechhulp, verzekeringen, onderhoud en reparatie? Dat klinkt als goede deal! En dat is het ook, zolang je maar bewust bent van de mogelijke gevolgen voor je hypotheek. Wat betekent private lease voor jouw maximale hypotheek?

Kun je een hypotheek afsluiten als je een studieschuld hebt?

Als je een hypotheek wil afsluiten, wordt er niet alleen gekeken naar je inkomsten en hoeveel eigen vermogen je hebt, maar ook hoeveel en wat voor schulden je hebt. Je studieschuld dus ook. Door je studieschuld vermindert namelijk je maximale hypotheek.