Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Als je de kans krijgt om een eigen huis te bouwen, dan grijp je die met beide handen aan. Starters Mayke en Job (beiden 23) werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf hun nul-op-de-meterwoning; een duurzaam en energiezuinig huis.

Mayke en Job waren al bijna twee jaar actief op de woningmarkt, maar kwamen er niet tussen. Mayke: “Keer op keer werden we overboden. De moed zakte steeds verder in onze schoenen. De vader van Job attendeerde ons op een project in Boekel; er werden kavels verkocht waarop nul-op-de-meterwoningen – huizen die zelf de energie opwekken die ze verbruiken – gebouwd mochten worden. We meldden ons aan en werden ingeloot voor een twee-onder-een-kapwoning, die we zelf mochten ontwerpen.”

Zekerheid over financiële situatie

In een rap tempo moest van alles geregeld worden. “We zijn al snel om tafel gaan zitten met onze toekomstige buurman – die toevallig de neef van Job is – en hebben een architect ingeschakeld. Het eerste jaar zijn we vooral bezig geweest met regelen, aanvragen en tekeningen. Het was heel fijn dat we Freek Hypotheek al vroeg hadden ingeschakeld. Hierdoor wisten we precies wat onze financiële situatie was en konden we op basis daarvan keuzes voor het huis maken.”

Verhogen van de hypotheek

In eerste instantie sloten Mayke en Job een hypotheek af voor 330.000 euro; voor zowel de grond als de bouw van het huis. Omdat er bij het bouwen in eigen beheer nogal wat papierwerk komt kijken, werd het bijna een jaar later dat de grond daadwerkelijk werd overgeschreven. “In de tussentijd hadden we allebei loonsverhoging gehad en konden we een hoger hypotheekbedrag krijgen doordat we een nul-op-de-meterwoning bouwen. Het was daardoor mogelijk om de hypotheek te verhogen.” Voor het bouwen van een energieneutraal huis zoals dat van Mayke en Job is er een regeling dat je tot 25.000 euro extra kunt lenen, ook als het maximale hypotheekbedrag op basis van inkomen al bereikt is. Hiervoor moet het huis wel een energieprestatiegarantie van ten minste tien jaar hebben. Zulke regelingen voor de verruiming van leenruimte zijn er ook voor het verduurzamen van bestaande woningen.

Besparen op energiekosten

“Omdat Job en ik allebei nog thuis wonen, heeft de adviseur van Freek met ons een compleet kostenplaatje gemaakt met maandelijkse kosten. Hierdoor hadden we snel inzichtelijk wat we maximaal aan een hypotheek wilden en konden uitgeven. Onze maandlasten voor de rente en aflossing zijn ruim 1.700 euro. Een flink bedrag, maar wij besparen straks op energiekosten. We krijgen een warmtepomp, die het huis verwarmt zonder gas, en er komen zonnepanelen op het dak die energie opwekken. Daarnaast wordt het huis goed geïsoleerd en wordt er triple glas geplaatst.” Als het huis straks af is, is het toekomstproof. “We hebben er goed over nagedacht. Er komen voldoende slaapkamers, een ruime badkamer, een grote keuken en een fijne leefruimte. Het heeft alles wat we nodig hebben, nou ja… eigenlijk meer.”

Slim omgaan met budget

Begin dit jaar is de bouw gestart. De twee doen veel zelf. “Dat is ook de insteek van het project; zoveel mogelijk zelf bouwen. De klussen die we zelf niet kunnen oppakken besteden we uit aan specialisten, samen met de neef van Job; dat scheelt weer in de kosten. Begin september hebben we de fundering gestort en we gaan nu aan de slag met metselen. We vinden het superleuk om te bouwen. Het is hard werken, maar het geeft veel energie.” Het is de verwachting dat het huis over anderhalf jaar klaar is. “We kijken er enorm naar uit om ons eigen plekje te hebben en het huis in te richten. Over anderhalf jaar worden we allebei vijfentwintig; dat wordt het eerste feestje dat we in ons eigen huis vieren!”

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 27 oktober 2023

Situatie

  • Algemeen

Ook duurzaam (ver)bouwen?

Benieuwd wat er voor jouw situatie mogelijk is op het gebied van verduurzamen? Maak een afspraak met Freek bij jou in de buurt. Het eerste gesprek kost je niets.

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Lenen voor verduurzamen? Dit is er mogelijk

Denk je erover geld te lenen voor het verduurzamen van je huis? Freek legt uit wat de mogelijkheden zijn.