Moeite met het krijgen van een hypotheek? Schakel je ouders in!

Ben je starter en kun je met moeite een hypotheek krijgen, omdat je niet zoveel eigen geld hebt om in te leggen? Misschien kunnen je ouders uitkomst bieden.

Lastig voor starters

Het betreden van de huizenmarkt is lastig voor starters. Niet alleen door de hoge huizenprijzen, maar ook door de steeds strenger geworden hypotheekregels. Zo lenen banken tegenwoordig niet meer dan honderd procent van de marktwaarde van een koopwoning. Als je dus zelf niet zoveel eigen geld hebt, is het best lastig om een huis te kopen.

Familiebank

Toch is er een mogelijkheid om dat ene huis te kopen wat je op het oog hebt. Hoe? Door middel van een familiebank, tipt het AD. Ouders kunnen schenken aan hun kind voor de aankoop van een woning óf een goedkope hypotheek verstrekken. Zij krijgen rente over het uitgeleende geld. Bijkomend voordeel is dat deze rente onbelast is, terwijl je als lener de rente kan aftrekken.

Regels en voorwaarden

Een familiebank klinkt dus aantrekkelijk, maar er zijn wel een aantal regels en voorwaarden waar je rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk om de juiste rente te bepalen, het voordeel te delen, niet al je spaargeld uit te lenen en afspraken goed vast te leggen. En last but not least: je moet het doorgeven aan de Belastingdienst.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 12 februari 2018

Situatie

  • Eerste woning

Meer weten over hoe je je ouders kan inschakelen als ‘bank’?

Vraag het Freek! Stel je vraag online of maak een afspraak bij een vestiging bij jouw in de buurt.

5 Tips voor het bezichtigen van een huis

Tweemaal per jaar organiseert de NVM een Open Huizen dag. Je kunt dan een groot aantal huizen bezichtigen zonder afspraak. Dit is hét moment om te oriënteren op de huizenmarkt. Maar waar let je dan op? Hoe gebruik je deze dag optimaal? Wij hebben de beste tips voor je verzameld.

Een aflossingsvrije hypotheek voor starters: handig of niet?

We vertellen je waarom het voor starters interessant kan zijn om een deel van je hypotheek aflossingsvrij te maken.

Kun je als starter beter huren of kopen?

Kun je als starter beter huren of kopen? Freek vertelt je de voor- en nadelen van beide opties. Klik snel verder.