Niet vergeten: belastingaangifte 2021

1 mei is het weer zo ver, de sluitingsdatum van de belastingaangifte 2021. Heb je een eigen huis? Dan moet je op een aantal zaken letten. Freek beantwoordt drie vragen over de belastingaangifte bij een eigen huis. Voor persoonlijk advies over je woning, hypotheek en de belastingen neem je natuurlijk contact op met de dichtstbijzijnde Freek-vestiging.

1. Wat is de WOZ-waarde die ik moet invullen?

Bij de belastingaangifte 2021 moet de WOZ-waarde van 2020 worden ingevuld. Meestal is deze al voor je ingevuld, maar het is verstandig om deze te controleren. Want hoe lager de WOZ-waarde van je huis, des te lager de belasting die je over jouw eigen woning hoeft te betalen. Als de ingevulde waarde hoger is dan de werkelijke waarde op de WOZ-beschikking, dan loont het om bezwaar te maken bij je gemeente. De WOZ-beschikking van 2020 heb je als het goed is aan het begin van dat jaar ontvangen van je gemeente. WOZ-waardes kan je ook raadplegen via het openbare register WOZ Waardeloket.

2. Welke hypotheekkosten kun je van de belasting aftrekken?

Wanneer je een eigen woning hebt gekocht of een nieuwe hypotheek hebt afgesloten voor de verbouwing of het onderhoud van een eigen woning, dan kunnen de volgende kosten (deels) aftrekbaar zijn:

  • Taxatiekosten;
  • Notariskosten voor de hypotheek;
  • De betaalde hypotheekrente;
  • De afkoopkosten ‘boete’ van de oude hypotheek.

3. Ik ben vorig jaar verhuisd, wat betekent dat voor mijn belastingaangifte 2021?

Dat betekent dat je te maken krijgt met een aantal aanvullende regels voor hypotheekrenteaftrek. Heb je bijvoorbeeld tijdelijk twee woningen, omdat je oude woning nog te koop staat? Dan mag je ook de rente en kosten aftrekken voor de andere woning. Bekijk deze pagina van De Belastingdienst voor meer informatie over deze specifieke situatie. Ook kan je in aanmerking komen voor een bijleenregeling. Tot slot heb je te maken met twee eigenwoningforfaits. Per woning vul je het eigenwoningforfait in over de periode dat je ingeschreven stond op dat adres. Daarna tel je de bedragen bij elkaar op. Op belastingdienst.nl vind je een voorbeeld.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 20 maart 2022

Situatie

  • Algemeen

Vragen of jouw belastingaangifte 2021?

Freek denkt graag met je mee.

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.