Nieuwe regels betaalrekeningen

Volgend jaar gelden nieuwe regels over de informatie van je betaalrekeningen bij de bank. De Payment Service Directive 2 wordt in 2018 in Nederland actief. Vanaf dan kun je als consument bedrijven en organisaties machtigen om iets te doen met de informatie die aanwezig is in jouw bankmutaties. Als consument bepaal je zélf of derden wel of niet toegang kunnen krijgen tot deze mutaties. Banken mogen dit dus niet zelfstandig doen.

Nieuwe diensten die helpen met het bijhouden van je financiën

De vraag is natuurlijk wat dat iets doen kan inhouden. Voorbeelden van wat straks mogelijk zal zijn:

  • Misschien heb je meerdere betaalrekeningen bij verschillende banken. Er zullen organisaties komen die je aanbieden om al die mutaties vanuit die verschillende betaalrekeningen in één overzicht te zetten. Zo krijg je makkelijker overzicht over jouw totale financiën.
  • Je kan ook een organisatie machtigen om jouw uitgaven te analyseren. Zij geven je dan een signaal wanneer bepaalde producten, waaraan je regelmatig terugkerende uitgaven doet (zoals gas en elektra) elders goedkoper kan krijgen.

Je bepaalt zelf wie toegang krijgt tot jouw betaalgegevens

Je gaat zelf bepalen wie wel en geen toegang tot jouw betaalgegevens krijgt. Geef deze toestemming niet zonder stil te staan bij mogelijke gevolgen. Het zal volstrekt helder moeten zijn wat die organisatie met jouw gegevens gaat doen en met welk doel. Want vanuit jouw betaalgegevens worden veel privacygevoelige gegevens bij derden bekend.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 2 oktober 2017

Situatie

  • Algemeen

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.