Nieuwe regels betaalrekeningen

Volgend jaar gelden nieuwe regels over de informatie van je betaalrekeningen bij de bank. De Payment Service Directive 2 wordt in 2018 in Nederland actief. Vanaf dan kun je als consument bedrijven en organisaties machtigen om iets te doen met de informatie die aanwezig is in jouw bankmutaties. Als consument bepaal je zélf of derden wel of niet toegang kunnen krijgen tot deze mutaties. Banken mogen dit dus niet zelfstandig doen.

Nieuwe diensten die helpen met het bijhouden van je financiën

De vraag is natuurlijk wat dat iets doen kan inhouden. Voorbeelden van wat straks mogelijk zal zijn:

  • Misschien heb je meerdere betaalrekeningen bij verschillende banken. Er zullen organisaties komen die je aanbieden om al die mutaties vanuit die verschillende betaalrekeningen in één overzicht te zetten. Zo krijg je makkelijker overzicht over jouw totale financiën.
  • Je kan ook een organisatie machtigen om jouw uitgaven te analyseren. Zij geven je dan een signaal wanneer bepaalde producten, waaraan je regelmatig terugkerende uitgaven doet (zoals gas en elektra) elders goedkoper kan krijgen.

Je bepaalt zelf wie toegang krijgt tot jouw betaalgegevens

Je gaat zelf bepalen wie wel en geen toegang tot jouw betaalgegevens krijgt. Geef deze toestemming niet zonder stil te staan bij mogelijke gevolgen. Het zal volstrekt helder moeten zijn wat die organisatie met jouw gegevens gaat doen en met welk doel. Want vanuit jouw betaalgegevens worden veel privacygevoelige gegevens bij derden bekend.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 2 oktober 2017

Situatie

  • Algemeen

Een rente van 2,6%? Het kan nog!

We zagen de rentes de afgelopen tijd stijgen naar meer dan 4%. Maar weet je dat het nog steeds mogelijk is om een hypotheek af te sluiten tegen een rente van 2,6%? Lees snel verder.

Nieuw pensioenakkoord: wat betekent dit voor mijn hypotheek?

Het nieuwe pensioenakkoord is vanaf 1 juli 2023 in werking. Maar wat betekent het nieuwe pensioenakkoord voor je hypotheek? Dat lees je hier.

Geld uit stenen halen: zo werkt ’t

Woningeigenaren met een huis met overwaarde kunnen met een hypotheek deze overwaarde opnemen zonder het huis te verkopen. Hoe werkt geld uit stenen halen?