Overbieden op een woning? Wat zijn de risico’s?

Blog over de risico’s van overbieden van Ton Schäffers, hypotheekadviseur bij Freek Hypotheek in Alphen aan den Rijn

Je kunt er bijna niet meer omheen, overbieden. In heel Nederland staat de huizenmarkt op zijn kop. Op veel huizen wordt er boven de vraagprijs geboden. Is dat nou wel verstandig? En wat voor risico’s zijn er verbonden aan het overbieden? Als hypotheek specialist vertel ik hoe je op een verantwoorde manier een bod uit kunt brengen.

Wat is overbieden?

Overbieden is een hoger bod uitbrengen op een koophuis dan de vastgestelde waarde van de woning. Op dit moment is er een beperkt woningaanbod en een zeer lage rente. Dat zorgt voor een overspannen huizenmarkt. Er wordt vaak overboden. Wat voor risico’s zijn hieraan verbonden?
Overbieden? Hoe financier ik dit?
In 2017 kun je nog 101% van de woningwaarde lenen. Vanaf 2018 verandert dit naar 100%. Als een huis bijvoorbeeld € 250.000,- waard is, kun je in 2018 ook maximaal € 250.000,- lenen. Als je een bod hebt uitgebracht van € 275.000,- moet je € 25.000,- kunnen overbruggen met eigen geld. Veel mensen verkijken zich hierop. Ze doen een te hoog bod zonder vooraf goed ingelicht te zijn.

Waar moet je op letten?

Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten zodat je niet de mist in gaat bij het bieden op een huis.

• Allereerst is het belangrijk dat je voor jezelf een maximaal budget bepaalt. Het beste is om je hier vooraf over te laten adviseren zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zo weet je wat je maximaal kunt lenen en wat de maandlasten zullen worden.

• Ten tweede moet je onthouden dat je het bedrag dat je boven de vraagprijs gaat bieden uit eigen zak moet betalen. Naast het geld dat je boven de vraagprijs biedt, moet je ook rekening houden met bijkomende kosten zoals overdrachtsbelasting en notariskosten. Ga dus nooit meer bieden dan dat je aan eigen geld beschikbaar hebt.

• Als laatste is het belangrijk dat je niet te veel overbiedt. De huizenmarkt is onderhevig aan schommelingen en golfbewegingen. Als je veel overbiedt en de huizenmarkt verandert, kun je later met een restschuld blijven zitten. Dan is het in de toekomst erg lastig om je huis te verkopen. Daarom is het van belang dat je vooraf bedenkt of je in het aan te kopen huis je hele leven wilt blijven wonen.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 20 november 2017

Situatie

  • Algemeen

Een bod uitbrengen op een huis?

De adviseurs van Freek staan voor je klaar om je te adviseren, zodat je een hypotheek afsluit die aansluit bij jouw wensen en mogelijkheden. Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.

Lenen voor verduurzamen? Dit is er mogelijk

Denk je erover geld te lenen voor het verduurzamen van je huis? Freek legt uit wat de mogelijkheden zijn.