Overwaarde huis opnemen voor pensioen

Het leven wordt steeds duurder. Daardoor hebben veel mensen minder te besteden. Dit geldt zeker voor gepensioneerden. Vaak hebben deze gepensioneerden wel een woning met een flinke overwaarde.  Hoor jij bij deze groep? Freek vertelt welke mogelijkheden de overwaarde van je woning biedt.

Overwaarde opnemen als aanvulling op je pensioen

Overwaarde betekent dat de waarde van je woning hoger ligt dan het resterende hypotheekbedrag. Door de sterk gestegen huizenprijzen is dit voor veel huizenbezitters het geval. Bijvoorbeeld:

  • Je hebt een hypotheek van € 250.000.
  • De marktwaarde van de woning is €400.000.
  • De overwaarde is dan € 150.000.

Normaal gesproken komt de overwaarde pas vrij als je de woning verkoopt. Maar er zijn ook mogelijkheden om te profiteren zonder het huis te verkopen. Zoals de hypotheek oversluiten of een extra hypotheek afsluiten. De overwaarde van je huis opnemen voor pensioen kan dus door je bestaande hypotheek te verhogen. Daardoor wordt je bestaande hypotheek hoger en dat betekent ook hogere maandlasten.

Opeethypotheek en verzilverhypotheek

Ga je bijna stoppen met werken of ben je al gepensioneerd? Dan zijn de genoemde mogelijkheden om je hypotheek aan te passen beperkter, omdat daar een inkomenstoets aan verbonden is. Gelukkig kan de overwaarde wel op andere manieren worden gebruikt. Je kan namelijk een opeethypotheek afsluiten. Deze hypotheekvorm wordt ook wel verzilverhypotheek genoemd en is op basis van een werkelijke lastentoets.

Met een opeethypotheek zijn er geen stijgende maandlasten. Je krijgt maandelijks een bedrag op je rekening, maar je kan ook kiezen voor een eenmalige uitkering. Je mag dit bedrag vrij besteden. Je sluit hiervoor een lening af en betaalt daar niets extra’s voor. Wel wordt je overwaarde steeds lager, waardoor je schuld juist hoger wordt.

Wil je overwaarde huis opnemen voor pensioen? Bel Freek

Iedere situatie is anders. Laat je daarom altijd goed adviseren door een onafhankelijk hypotheekadviseur. Zoals Freek! Wij gaan graag met je in gesprek. Samen zorgen we er voor dat je (nog) meer van je pensioen kan genieten.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 29 juli 2022

Situatie

  • Algemeen

Wil je graag persoonlijk advies?

Freek denkt graag met je mee!

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.