Overwaarde voor verbouwing

Grote kans dat je huis meer waard is dan de hypotheek die je erop hebt afgesloten. Deze overwaarde kan je gebruiken voor een verbouwing. Freek beantwoordt in dit artikel drie brandende vragen voor het gebruik van je overwaarde voor een verbouwing. Maar je kan voor persoonlijk advies natuurlijk ook een afspraak maken met Freek bij jou in de buurt.

Hoe krijg ik overwaarde?

Overwaarde kan op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door de stijgende huizenprijzen; je huis is dan meer waard geworden zonder dat jij er iets voor hebt gedaan. Je huis kan ook meer waard zijn geworden door een verbouwing, zoals een uitbouw. Een andere mogelijkheid is dat je hypotheek is gedaald doordat je extra hebt afgelost. Overwaarde is het verschil tussen de actuele marktwaarde en de actuele hypotheekschuld.  Als je huis € 400.000 waard is en je hebt een hypotheek van € 300.000, dan is je overwaarde dus € 100.000.

Wat moet ik doen om overwaarde voor een verbouwing te gebruiken?

Overwaarde kan je zien als vermogen dat nog in je huis zit. In principe kan je dat vermogen pas uitgeven als je je huis verkoopt. Maar je kan de overwaarde ook opnemen door je hypotheek te verhogen, bijvoorbeeld voor een verbouwing. Je kan je bestaande hypotheek in sommige gevallen op basis van de huidige hypothecaire inschrijving verhogen. Dit betekent dat je je hypotheek verhoogt zonder dat je opnieuw naar de notaris hoeft. Dit wordt ook wel een onderhandse verhoging genoemd. Heb je geen ruimte om je hypotheek te verhogen op basis van de huidige inschrijving, dan kun je een tweede hypotheek (bij dezelfde geldverstrekker) afsluiten. Hiervoor moet je dan wel naar de notaris. Goed om te weten: als je de verhoging van je hypotheek gebruikt voor een verbouwing of verbetering van je huis, is de hypotheekrente onder voorwaarden aftrekbaar. Let wel op: bij een verhoging vindt altijd een inkomenstoets plaats.

Waarom zou ik overwaarde opnemen voor verbouwing?

Verhuiswensen zijn in de huidige tijd vaak lastig waar te maken. Natuurlijk is jouw woning meer waard geworden, maar dat geldt ook voor het huis dat je wilt kopen. Daarom verkiezen huiseigenaren dan een verbouwing boven een verhuizing. Een andere reden om te verbouwen is het verduurzamen van een huis. Door te verbouwen of te verduurzamen, maak je je eigen woning vaak ook weer meer waard. Bovendien is door de zeer lage rente (extra) lenen voor een verbouwing nu relatief goedkoop. Niet gek dus, dat veel mensen hun overwaarde voor een verbouwing gebruiken.

Wat je nog meer met de overwaarde van je huis kan doen, lees je hier.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 27 december 2021

Situatie

  • Verbouwen

Wil je jouw overwaarde gebruiken voor een verbouwing?

Freek denkt graag met je mee.

Duurzaamheidskorting op je hypotheek

Dankzij energielabel A of hoger kom je mogelijk in aanmerking voor duurzaamheidskorting op je hypotheek. Benieuwd hoe het werkt en wat het je oplevert?

Verbouwen door je hypotheek te verhogen

Denk je erover je hypotheek te verhogen om te verbouwen? Freek legt stap voor stap uit hoe dat werkt.

Maandlasten bouwdepot berekenen: zo doe je dat

Financier de verbouwing van je huis met een bouwdepot. Weten hoe dat werkt en hoe je de maandlasten van zo’n bouwdepot kunt berekenen? We leggen het uit.