Pas op met WOZ-bezwaar. Het kan je juist geld kosten!

Binnenkort ontvang je de nieuwe WOZ-beschikking van de gemeente. Kijk niet vreemd op als die weer fors hoger is uitgevallen. Want de blijvende stijging van huizenprijzen maakt dat de WOZ-waarde nieuwe records bereikt, waardoor je meer woonbelasting betaalt. Helaas. Natuurlijk kan je bij de gemeente bezwaar aantekenen om de WOZ-waarde naar beneden te laten bijstellen. Maar pas op, want dat kan je een korting op de hypotheekrente kosten!

Hoe zat het ook alweer? De gemeente bepaalt de waarde van je woning en kijkt daarbij naar de woningen in jouw buurt. Dat levert wel eens onbedoelde verschillen op. Vooral als huizen in de buurt een dakkapel, veranda of andere uitbreiding gerealiseerd hebben.

Minder belasting betalen

Het taxatierapport met de onderbouwing van de WOZ-waarde kan je online opvragen bij de gemeente. Als je het met de onderbouwing niet eens bent, kan je bezwaar aantekenen bij de gemeente. Want een lagere WOZ-waarde betekent domweg dat je minder belasting betaalt. En wie wil dat nou niet?

Korting op de hypotheekrente

Maar pas op de adder onder het gras! Want de hoogte van jouw hypotheekrente is voor een deel afhankelijk van de waarde van je woning, die immers als onderpand geldt. Veel banken belonen de stijging van die waarde met een korting op de hypotheekrente, waardoor je maandlast daalt. Dat levert vaak meer op dan het belastingvoordeel bij een lagere WOZ. Tip: geef aan je geldverstrekker altijd door dat de WOZ-waarde van je woning is gestegen.

Gunstige onderhandelingspositie

Een hogere WOZ-waarde kan ook op een andere manier in je voordeel uitpakken. Bijvoorbeeld als je van plan bent je huis te verkopen. Eventuele kopers kunnen eenvoudig de WOZ-waarde van je woning nagaan. Hoe hoger die waarde, hoe steviger jouw onderhandelingspositie is. Bovendien is het voor de koper gunstig als de WOZ-waarde aansluit bij het taxatierapport. Dat maakt de kans op het succesvol aanvragen van de hypotheek groter.

Kortom, er spelen allerlei factoren mee als je overweegt om bezwaar aan te tekenen. Best ingewikkeld.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 13 februari 2020

Situatie

  • Algemeen

Wil je meer weten?

We denken graag met je mee. Maak daarom een afspraak met Freek!

Prinsjesdag 2022: 6 highlights voor iedereen die een huis heeft of er een wil kopen

Prinsjesdag 2022. In deze blog delen we 6 highlights voor iedereen die een huis heeft of er een wil kopen.

(Wat) moet je overbieden?

Wat is slim om te doen? Nu overbieden? En zo ja: wat moet je overbieden? Freek vertelt je graag hoeveel je maximaal kunt lenen en geeft tips.

De ECB verhoogde de rente. Wat betekent dat voor jouw hypotheek?

De ECB verhoogde op de rente met 0,5 procentpunt. Dit besluit vertaalt zich in stijgende hypotheekrente. Wat betekent dat voor jouw hypotheek?