Prijs verplicht energielabel woning vanaf 2021 fors omhoog

Wil jij (binnenkort) je huis verkopen? Dan ben je verplicht om bij de notaris een definitief energielabel te overhandigen. Nu kun je dit energielabel nog eenvoudig en voor een paar euro zelf regelen via Rijksoverheid.nl, maar vanaf volgend jaar moet er verplicht een vakbekwaam, gediplomeerd adviseur langskomen om jouw woning volgens de zogenoemde NTA 8800 richtlijnen te bekijken. De kosten voor een energielabel stijgen daardoor van een paar euro naar minimaal € 200.

Het is dus verstandig om dit jaar nog een energielabel aan te vragen. Het label is vervolgens 10 jaar geldig. Het is overigens nog niet zeker of de nieuwe regel direct per 1 januari ingaat. De Tweede Kamer is het er namelijk niet mee eens dat huiseigenaren meer geld kwijt zijn voor een label als ze vervolgens zelf verantwoordelijk blijven voor de juistheid ervan en heeft daarom om uitstel van invoering van de nieuwe regel gevraagd.

Wat is een energielabel?

Je kunt een energielabel voor woningen vergelijken met een energielabel voor wasmachines en andere apparaten. Als je een woning koopt of verkoopt laat zo’n label zien hoe zuinig de woning is. Bij prijsonderhandeling kunnen koper en verkoper daar rekening mee houden. In 2015 is het energielabel voor woningen ingevoerd. Vrijwel elke woning heeft toen een voorlopig label gekregen, maar als je je huis wilt verkopen, moet dit voorlopige label omgezet worden in een definitief label.

Zet je energielabel eenvoudig om

Dat omzetten van een energielabel is vrij eenvoudig: je beantwoordt via Rijksoverheid.nl wat vragen en levert een aantal foto’s aan. Daar betaal je heel weinig voor, soms zelfs maar € 1. Waarom dit zo goedkoop is? Omdat er op dit moment nog geen fysiek huisbezoek aan te pas komt. Maar omdat het huidige systeem fraudegevoelig is, is besloten dat er vanaf 2021 een officiële adviseur langs moet komen om een energielabel aan te vragen. Ondanks dat het logisch is dat de kosten daardoor fors stijgen, is er veel kritiek op de duurdere variant, omdat de echte meerwaarde vergeleken met het huidige label klein is.

Vraag snel je energielabel aan

Behalve voor het geld dat je bespaart, zijn er nog meer redenen om snel een definitief energielabel aan te vragen. Het voorlopige label wat huiseigenaren sinds 2015 hebben gekregen, is wat pessimistischer dan de werkelijkheid. Met een definitief label krijgt je huis dus gelijk een betere registratie. Daarnaast geven sommige geldverstrekkers korting op de hypotheekrente voor een woning met een zeer goed label (vanaf label A). Naar verwachting zullen geldverstrekkers in de toekomst een opslag op de rente geven voor een woning die minder, of niet energiezuinig is en daardoor ook een lager energielabel heeft. Tot slot mag je, als je woning een label A++ heeft, € 9.000 extra lenen bovenop de maximale hypotheek op basis van jouw inkomen. Ook mag je onder voorwaarden € 9.000 extra lenen als je deze € 9.000 volledig gebruikt voor energiebesparende maatregelen. Is je woning energieneutraal? Dan mag je € 15.000 extra lenen. En heb je een nul-op-de-meter woning? Dan is dit zelfs € 25.000.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 5 oktober 2020

Situatie

  • Algemeen

Kun jij hulp gebruiken bij het aanvragen van een definitief energielabel?

Stel je vraag online of maak een afspraak met Freek bij jou in de buurt.

Prinsjesdag 2023: de belangrijkste maatregelen voor de woningmarkt

De Miljoenennota en Rijksbegroting die op Prinsjesdag 2023 zijn gepresenteerd, bevatten vooralsnog weinig baanbrekends voor de woningmarkt.

Een rente van 2,6%? Het kan nog!

We zagen de rentes de afgelopen tijd stijgen naar meer dan 4%. Maar weet je dat het nog steeds mogelijk is om een hypotheek af te sluiten tegen een rente van 2,6%? Lees snel verder.

Nieuw pensioenakkoord: wat betekent dit voor mijn hypotheek?

Het nieuwe pensioenakkoord is vanaf 1 juli 2023 in werking. Maar wat betekent het nieuwe pensioenakkoord voor je hypotheek? Dat lees je hier.