Prinsjesdag 2022: 6 highlights voor iedereen die een huis heeft of er een wil kopen

Traditiegetrouw presenteert het kabinet op Prinsjesdag de Rijksbegroting en de Miljoenennota. Deze bevatten ook plannen en maatregelen voor de woningmarkt. Freek volgt deze ontwikkelingen uiteraard op de voet. In deze blog delen we 6 highlights voor iedereen die een huis heeft of er een wil kopen.

Starter met studieschuld kan meer lenen

Heb je een studieschuld, dan kun je minder lenen voor je huis. Simpelweg omdat je ook die lening af moet kunnen lossen. Tot nu toe werd bij het berekenen van maximale leencapaciteit voor je hypotheek gekeken naar de oorspronkelijke hoogte van je studieschuld. Dat gaat veranderen. Vanaf 1 januari 2023 geldt de actuele hoogte van je studieschuld. Omdat die meestal lager is, kun je dus meer lenen voor je huis.

Startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting verhoogd

Ben je tussen de 18 en 35 jaar en koop je je eerste huis voor maximaal € 400.000? Dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Dit is de zogeheten startersvrijstelling.Omdat de huizenprijzen flink gestegen zijn, verhoogt het kabinet deze startersvrijstelling vanaf 1 januari 2023 naar € 440.000. Goed om te weten: ben je tussen de 18 en 35 jaar en verhuis je door naar een volgende woning? En heb je nog niet eerder gebruik gemaakt van de startersvrijstelling? Dan geldt de startersvrijstelling ook voor jou. Dat scheelt je toch een aardig bedrag, want de overdrachtsbelasting bedraagt normaal 2% over de aankoopwaarde van het huis.

Beleggers betalen juist meer overdrachtsbelasting

Ga je een huis kopen waar je zelf niet in gaat wonen, dan betaal je straks meer overdrachtsbelasting. Dat tarief voor beleggers was al hoger, namelijk 8%. Per 1 januari 2023 gaat dat tarief nog verder omhoog naar 10,4%. Hiermee hoopt het kabinet starters meer ruimte te geven op de woningmarkt.

Zonnepanelen nu zonder btw

Met zonnepanelen wek je zelf energie op. Dat is goed voor je portemonnee en goed voor het milieu. Ook het kabinet juicht dat toe en wil daarom per 1 januari 2023 de btw op zonnepanelen verlagen van 21% naar 0%. Voorheen moest je de btw terugvragen bij de Belastingdienst, maar dat hoeft nu dus niet meer. Het nultarief geldt voor de aanschaf van de zonnepanelen én voor de installatie en de andere werkzaamheden die nodig zijn voor de plaatsing ervan. Dit zogenoemde nultarief geldt alleen als je de zonnepanelen installeert op je woning of bijgebouwen van je woning, zoals de schuur of de garage.

Einde van de ‘jubelton’

Het was voor veel mensen een mooie constructie: wilde je een huis kopen of verbouwen en wilden je ouders je hiervoor een schenking doen, dan hoefde je over € 106.671 geen schenkbelasting te betalen. Dit werd ook wel de ‘jubelton’ genoemd. Deze schenkingsvrijstelling gaat vanaf 1 januari 2023 echter omlaag naar € 28.947. Per 1 januari 2024 is de mogelijk tot belastingvrij schenken voor een eigen woning helemaal van de baan. Het kabinet wil met deze maatregel de woningmarkt verbeteren en vermogensongelijkheid verminderen. Ontvang je in 2022 nog een schenking van je ouders, dan mag je die nu nog gespreid besteden in 2022, 2023 en in 2024. Deze mogelijkheid tot spreiding wordt waarschijnlijk afgeschaft vanaf 1 januari 2023.

Er komen meer woningen

Meer lenen, hogere startersvrijstelling, minder btw op zonnepanelen: het is allemaal leuk, maar dan moet je natuurlijk wel een woning kunnen vinden. Daarom maakt het kabinet de komende 10 jaar € 100 miljoen per jaar vrij voor de bouw van nieuwe woningen. Dit geld gaat naar gemeenten. Zij moeten er dan voor zorgen dat er voldoende betaalbare woningen komen. 

Een belangrijke disclaimer: niet alle voorstellen zijn definitief. Deze zijn pas definitief als de Tweede Kamer en de Eerste Kamer ermee akkoord zijn.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 22 september 2022

Situatie

  • Algemeen

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.

Lenen voor verduurzamen? Dit is er mogelijk

Denk je erover geld te lenen voor het verduurzamen van je huis? Freek legt uit wat de mogelijkheden zijn.