Prinsjesdag 2023: de belangrijkste maatregelen voor de woningmarkt

Hoopte je net als vele anderen op een verdubbeling van de subsidie op zonnepanelen? Op bleek op Prinsjesdag 2023 niets minder waar. De Miljoenennota en Rijksbegroting die zijn gepresenteerd door het kabinet, bevatten vooralsnog weinig baanbrekends voor de woningmarkt. Toch zijn er een aantal ontwikkelingen die je moet weten; zeker als je een woning wilt kopen. We nemen de belangrijkste maatregelen voor de woningmarkt met je door.

Jubelton volledig afgeschaft

Vanaf 1 januari 2024 wordt de schenkingsvrijstelling volledig afgeschaft. De vrijstelling – die ook wel bekendstaat als de jubelton – was eerder al verlaagd, maar wordt met ingang van volgend jaar helemaal geschrapt. Belastingvrij schenken kan dus nog tot eind 2023, voor dit jaar geldt namelijk een vrijstellingsbedrag van 28.947 euro.

Verhoging startersvrijstelling voor overdrachtsbelasting

Positief nieuws is er over de startersvrijstelling voor overdrachtsbelasting. Ben je tussen de 18 en 35 jaar en koop je je eerste woning, dan word je vrijgesteld van overdrachtsbelasting à 2% van de koopsom. De maximale hoogte van de koopsom was in 2023 nog maximaal 440.000 euro, in 2024 wordt dit verhoogd naar 510.000euro.

Prijsplafond energie verdwijnt

In 2024 stopt de overheid met de subsidie op energie, wat betekent dat het prijsplafond verdwijnt. Hierdoor mogen energieleveranciers weer hun eigen tarieven handhaven. Als in de winter de energieprijzen stijgen kan dit grote gevolgen hebben voor huishoudens en de maandelijkse lasten. Zoek dus uit of het voor jou verstandig is om een vast contract met prijszekerheid af te sluiten.

50 miljoen voor woningbouw

Om de bouw van nieuwe woningen te stimuleren wordt 50 miljoen subsidie beschikbaar gesteld. Hiermee worden projectontwikkelaars ondersteund zodat zij ondanks de hoge rentes en dure bouwmaterialen door kunnen bouwen. Uiteraard houden we bij Freek alle lokale nieuwbouwprojecten goed in de gaten. Als eerste op de hoogte zijn van nieuwbouw bij jou in de buurt? Meld je bij een Freek vestiging bij jou in de buurt.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 21 september 2023

Situatie

  • Algemeen

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van de maatregelen? Of wil je aan de slag met het verduurzamen van je woning? We horen graag van je. Plan online gemakkelijk je (digitale) afspraak in bij een Freek vestiging bij jou in de buurt.

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.