Problemen met aflossingsvrije hypotheek 50-plusser

Er is nog steeds een grote groep mensen met een aflossingsvrije hypotheek. Binnen die groep zijn vooral 50-plussers zich niet bewust dat bij het aangaan van een nieuwe hypotheek vooral wordt gekeken naar het inkomen en niet naar de overwaarde. Hierdoor kunnen veel huiseigenaren in de problemen komen. Zeker omdat ook wordt gekeken naar het inkomen na de pensioendatum, wat meestal lager ligt dan daarvoor.

Wat is het gevaar met de aflossingsvrije hypotheek?

Veel woningbezitters met een aflossingsvrije hypotheek maken zich nog geen zorgen. Dat komt omdat ze vaak een flinke overwaarde hebben (de woning is nu meer waard dan dat er in het verleden voor betaald is). Ze wonen al langere tijd in hun woning en de kosten voor de hypotheek zijn laag. Geen probleem, zou je denken.

Maar dat probleem is er wel als de hypotheek verlengd moet worden. Er moet dan voldoende inkomen zijn. Dat is lang niet altijd het geval. Dat kan tot tegenvallers en problemen leiden bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek.

Kijk op tijd naar je hypotheek

Woningbezoekers komen meestal pas vlak voor het verlopen van de looptijd van hun hypotheek in beweging. Hoe ouder men is, hoe minder belangrijk men het vindt om na 30 jaar te hebben afgelost. Mensen vertrouwen er op dat een hypotheekverstrekker wel een nieuwe lening financiert, want ze blijven uitgaan van lage maandlasten en een langer verblijf in hun eigen woning.

Meer dan de helft van de 50-plussers woont al langer dan 20 jaar in hun huis en wil daar nog lang blijven wonen. Om dat te realiseren is het verstandig op tijd te kijken naar je hypotheek. Freek kijkt en denkt natuurlijk graag met je mee.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 14 september 2017

Situatie

  • Met pensioen

Wil je graag persoonlijk advies?

De adviseurs van Freek Hypotheek staan voor je klaar! Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Freek Break Magazine mei 2020

Bekijk hier het online magazine van Freek Hypotheek!

Video: dit zijn de hypotheek- mogelijkheden voor senioren

Senioren hebben vaak andere hypotheekwensen dan jongeren. Maar kun je als 55-plusser nog wel een hypotheek afsluiten? Of kun je iets doen met de overwaarde van je woning? Hypotheekadviseur Rob van Rooijen van Freek Hypotheek vertelt het je in deze video!

Wat zijn de hypotheek- mogelijkheden voor senioren?

Senioren hebben over het algemeen andere hypotheekwensen dan jongeren. Maar kun je als 55-plusser nog wel een hypotheek afsluiten? Of kun je iets doen met de overwaarde van je woning? Freek vertelt wat jouw mogelijkheden zijn.