Problemen met aflossingsvrije hypotheek 50-plusser

Er is nog steeds een grote groep mensen met een aflossingsvrije hypotheek. Binnen die groep zijn vooral 50-plussers zich niet bewust dat bij het aangaan van een nieuwe hypotheek vooral wordt gekeken naar het inkomen en niet naar de overwaarde. Hierdoor kunnen veel huiseigenaren in de problemen komen. Zeker omdat ook wordt gekeken naar het inkomen na de pensioendatum, wat meestal lager ligt dan daarvoor.

Wat is het gevaar met de aflossingsvrije hypotheek?

Veel woningbezitters met een aflossingsvrije hypotheek maken zich nog geen zorgen. Dat komt omdat ze vaak een flinke overwaarde hebben (de woning is nu meer waard dan dat er in het verleden voor betaald is). Ze wonen al langere tijd in hun woning en de kosten voor de hypotheek zijn laag. Geen probleem, zou je denken.

Maar dat probleem is er wel als de hypotheek verlengd moet worden. Er moet dan voldoende inkomen zijn. Dat is lang niet altijd het geval. Dat kan tot tegenvallers en problemen leiden bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek.

Kijk op tijd naar je hypotheek

Woningbezoekers komen meestal pas vlak voor het verlopen van de looptijd van hun hypotheek in beweging. Hoe ouder men is, hoe minder belangrijk men het vindt om na 30 jaar te hebben afgelost. Mensen vertrouwen er op dat een hypotheekverstrekker wel een nieuwe lening financiert, want ze blijven uitgaan van lage maandlasten en een langer verblijf in hun eigen woning.

Meer dan de helft van de 50-plussers woont al langer dan 20 jaar in hun huis en wil daar nog lang blijven wonen. Om dat te realiseren is het verstandig op tijd te kijken naar je hypotheek. Freek kijkt en denkt natuurlijk graag met je mee.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 14 september 2017

Situatie

  • Met pensioen

Wil je graag persoonlijk advies?

De adviseurs van Freek Hypotheek staan voor je klaar! Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Geld uit stenen halen: zo werkt ’t

Woningeigenaren met een huis met overwaarde kunnen met een hypotheek deze overwaarde opnemen zonder het huis te verkopen. Hoe werkt geld uit stenen halen?

Tot welke leeftijd kan ik een hypotheek afsluiten?

Te oud zijn voor een hypotheek, kan dat? Het is bij Freek Hypotheek een veelgehoorde vraag en onterecht een zorg die leeft onder ouderen. In dit artikel geven we het antwoord op de vraag: tot welke leeftijd kan ik een hypotheek afsluiten? Er is geen maximumleeftijd voor het afsluiten van een hypotheek. Wel spelen er […]

Een hypotheek op latere leeftijd: het kan!

Willie (79) en Joke (78) zochten na 52 jaar in hun ruime woning een kleiner, gelijkvloers appartement waar ze nog jarenlang kunnen wonen. Een spannende stap, want kon het echtpaar op hun leeftijd nog wel een hypotheek krijgen? Dankzij de hulp van Freek Hypotheek durfden ze de stap te maken en zijn de financiële zaken […]