Risico-opslag in hypotheek moet automatisch

Bij een hypotheek betaal je een hogere rente als het risico voor de bank hoger is. Dit wordt rente-opslag of risico-opslag genoemd. Hoe hoger de hypotheekschuld in verhouding tot de waarde van de woning, hoe hoger de opslag. Als het risico daalt, wordt de risico-opslag vaak niet automatisch verlaagd. Van de 38 hypotheekaanbieders verlagen slechts 12 automatisch deze opslag als er voldoende is afgelost. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Huizenbezitters willen dat risico-opslag automatisch verlaagd wordt

Wordt er tijdens de looptijd afgelost? Dan wordt het risico voor de hyppotheekaanbieder lager. 75 procent van de huizenbezitters vindt dat hypotheekaanbieders dan verplicht automatisch de risico-opslag moeten verlagen. Dat blijkt uit onderzoek van MUNT Hypotheken onder ruim duizend huizenbezitters. Slechts 15 procent heeft wel eens geprofiteerd van een dalende risico-opslag, terwijl vrijwel elke hypotheek op termijn in een lagere risicoklasse terecht komt doordat er wordt afgelost.

Advies over de risico-opslag in jouw hypotheek

Slechts 20 procent van de hypotheekeigenaren heeft met de hypotheekadviseur gesproken over dit onderwerp. Ook weet de helft niet of de huidige hypotheekaanbieder de mogelijkheid biedt om de risico-opslag aan te passen. Hoor jij ook bij deze groep? Dan is het verstandig in actie te komen. Neem contact op met Freek bij jou in de buurt. Of kies ervoor om direct online een afspraak te maken met jouw hypotheekadviseur. Samen kijken we naar de mogelijkheden voor jouw hypotheek.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 4 oktober 2017

Situatie

  • Algemeen

Hoor jij ook bij deze groep?

Kom in actie en neem contact op met Freek. Stel je vraag online of maakt direct een afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.

Lenen voor verduurzamen? Dit is er mogelijk

Denk je erover geld te lenen voor het verduurzamen van je huis? Freek legt uit wat de mogelijkheden zijn.