Schenken en lenen: méér met hetzelfde geld

Van de jongeren tot 25 jaar die in 2019 hun eerste woning kochten, bracht zo’n 94% eigen geld mee. Natuurlijk, bijkomende kosten kunnen sowieso niet meegefinancierd worden. Die betaal je uit eigen zak. Maar een derde van die groep kon zelfs meer dan 10% van de koopsom op tafel leggen. Het lijkt erop dat steeds meer starters ‘gesubsidieerd’ worden door ouders, grootouders of andere weldoeners. Heel genereus. Maar hoe werkt dat schenken in de praktijk?

Schenkingsvrijstelling 2021 verruimd

Ook in 2021 is ‘fiscaal vriendelijk’ schenken mogelijk. Om te beginnen is de schenkingsvrijstelling voor 2021 verruimd naar € 105.302. Tot dit bedrag kun je profiteren van een belastingvrije schenking voor aankoop van een woning, het aflossen van een hypotheek of restschuld of voor woningverbetering. Niet alleen interessant voor starters, maar ook voor huizenbezitters die al een hypotheek hebben. Wist je trouwens dat je deze schenking meer dan één keer mag ontvangen? Je mag van meerdere familieleden, vrienden of andere personen € 105.302 belastingvrij ontvangen.

Wat zijn de voorwaarden voor de schenkingsvrijstelling?

Je hoeft tegenwoordig dus geen familie meer te zijn voor de schenkingsvrijstelling. Wel moet je als ontvanger tussen de 18 en 40 jaar zijn. Je hoeft de schenking niet in één keer te ontvangen, maar mag dit ook uitsmeren over drie achtereenvolgende jaren. Jij of je partner moet dan wel op elk moment dat je een deel van de schenking ontvangt tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Houd er rekening mee dat je drie jaar de tijd hebt om de schenking uit te geven. Die drie jaar gaat in op het moment van de eerste schenking. Ook als je de schenking dus over meerdere jaren ontvangt, verandert die datum niet.

Hoe werkt de ‘leen-schenk-constructie’?

Kort samengevat wordt als aanvulling op de hypotheek een deel van de koopsom onderhands geleend. Dat betekent dat er geen notariële akte is, waardoor je voorwaarden en rente in overleg kunt bepalen. Die rente is overigens fiscaal aftrekbaar. Daar komt bij dat een deel van de jaarlijkse aflossing kan worden teruggeschonken.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 16 maart 2020

Situatie

  • Eerste woning

Heb jij vragen over schenken of lenen?

Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek met Freek bij jou in de buurt.

Kun je als starter beter huren of kopen?

Kun je als starter beter een huis huren of kopen? Freek maakt het je gemakkelijk en zet de voordelen en nadelen op een rij.

Wel of geen hypotheekadviseur inschakelen?

Wat kost een onafhankelijke hypotheekadviseur? En schakel je als starter wel of geen hypotheekadviseur in bij het kopen van je eerste huis?

Wel of geen kosten koper voor starters?

Ga je als starter een huis kopen? Freek legt uit wat de kosten koper voor starters zijn en hoe het precies met de afgeschafte overdrachtsbelasting zit.