Schenking doen voor het huis van je kind?

Vanwege de stijgende huizenprijzen en hoge overbiedingen, kunnen starters op dit moment moeilijk een huis kopen. Wat hierbij kan helpen, is een schenking van de ouders voor het huis van het kind. Er zijn hierbij meerdere opties. Freek legt uit wat je moet weten.

Wil jij een schenking doen voor het huis van je kind? Freek adviseert je graag.

Belastingvrij schenken aan kind

Als jij je kind financieel wilt steunen bij de aankoop van een huis, is het goed om te weten dat je tot een bedrag van € 105.302 belastingvrij kunt schenken. Voorwaarde is wel dat je kind (of zijn/haar partner) tussen de 18 en 40 jaar oud moet zijn. Check hier alle voorwaarden om belastingvrij te kunnen schenken.

Schenking financieren van overwaarde

Er is veel mogelijk met de huidige lage rentestand en overwaarde. Als je overwaarde hebt op je huidige woning, kun je die bijvoorbeeld verzilveren en dat bedrag als schenking inzetten om de woning van je kind te financieren. Naast schenken, zijn er trouwens meer dingen die je kunt doen met de overwaarde van je huis. Benieuwd of jij ook overwaarde kunt verzilveren? Neem contact op met Freek.

Een huis schenken aan je kind

Als je je eigen huis aan je kind verkoopt, wil je dat misschien voor een leuke prijs doen. Dat mag, maar er zijn hierbij wel een aantal voorwaarden van toepassing. Zo moet je bijvoorbeeld eerlijk aangeven dat er een deel geschonken wordt en de woning niet tegen een marktconforme prijs wordt verkocht. In sommige situaties kun je een zogenoemde schenkingsvrijstelling kunt benutten.

Geld lenen i.p.v. schenken

Een andere optie is om geld aan je kind te lenen. Je kind leent de koopsom (of een deel hiervan) en betaalt daarover rente en aflossing. Dit geld kan ook uit de overwaarde komen en dan worden ‘doorgeleend’.

Wil je meer over (een van) bovenstaande opties weten? Freek adviseert je graag.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 4 augustus 2021

Situatie

  • Algemeen

Advies over een schenking voor het huis van je kind?

Maak een afspraak voor een adviesgesprek met Freek bij jou in de buurt.

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.