Senioren hebben flinke overwaarde woning, maar verkopen hun huis niet

Bijna de helft van de huizenbezitters van 55 jaar of ouder verwacht dat de overwaarde op hun huis meer dan een ton is. Toch blijft deze groep veelal gewoon wonen waar ze wonen. Dit komt – naast dat sommige 55-plussers gewoon prettig wonen waar ze wonen – door de hoge prijzen op de huidige woningmarkt.

Ruim twee derde van de senioren met een koophuis wil ondanks de flinke overwaarde in hun huidige woning blijven wonen, als het nodig is zelfs door een aantal noodzakelijke aanpassingen in huis te doen. Voor 47% van de 55-plussers geldt dat hun huis volledig geschikt is om nog lang in te blijven wonen. Woonwensen die deze groep belangrijk vindt zijn een gelijkvloerse woning (22%) en een woning dichtbij winkels, zorgvoorzieningen en openbaar vervoer (22%).

Wat kunnen senioren met de overwaarde van hun hypotheek?

Senioren hebben veel overwaarde op hun koopwoning. Bij 22% van de senioren bedraagt de overwaarde € 50.000 tot € 100.000. Bij 45% is dat zelfs meer dan € 100.000. Om van deze (flinke) overwaarde te genieten, hoeven senioren hun huis echter niet te verkopen. Je kunt de overwaarde namelijk ook opnemen. Dit bedrag kunnen ouderen gebruiken voor de oude dag middels een verzilverhypotheek, maar bijvoorbeeld ook voor verduurzaming, verbouwen, consumptieve doelen en schenkingen/leningen aan (klein)kinderen.

Meer lenen met pensioeninkomen

Het is een misvatting dat senioren niet kunnen verhuizen omdat zij wat ouder zijn, dat kan namelijk prima. Er zijn zelfs maatwerkoplossingen die breed beschikbaar zijn, zodat senioren kunnen verhuizen. Bovendien wordt vaak ten onrechte gedacht dat op pensioeninkomen minder kan worden geleend, maar in relatieve zin kan er juist meer worden geleend. Een andere misvatting is dat alle overwaarde moet worden aangewend voor de nieuwe woning. Dat móet namelijk niet en is een keuze – wel een keuze die maatwerk vereist en (fiscale) gevolgen kan hebben. Weten hoe dat precies zit? Freek Hypotheek legt het graag uit in een persoonlijk gesprek.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 15 december 2020

Situatie

  • Algemeen , Met pensioen

Wil jij advies over de overwaarde van je huis?

Stel je vraag online of maak een afspraak met Freek bij jou in de buurt.

Tot welke leeftijd kan ik een hypotheek afsluiten?

Te oud zijn voor een hypotheek, kan dat? Het is bij Freek Hypotheek een veelgehoorde vraag en onterecht een zorg die leeft onder ouderen. In dit artikel geven we het antwoord op de vraag: tot welke leeftijd kan ik een hypotheek afsluiten? Er is geen maximumleeftijd voor het afsluiten van een hypotheek. Wel spelen er […]

Een hypotheek op latere leeftijd: het kan!

Willie (79) en Joke (78) zochten na 52 jaar in hun ruime woning een kleiner, gelijkvloers appartement waar ze nog jarenlang kunnen wonen. Een spannende stap, want kon het echtpaar op hun leeftijd nog wel een hypotheek krijgen? Dankzij de hulp van Freek Hypotheek durfden ze de stap te maken en zijn de financiële zaken […]

Prinsjesdag 2022: 6 highlights voor iedereen die een huis heeft of er een wil kopen

Prinsjesdag 2022. In deze blog delen we 6 highlights voor iedereen die een huis heeft of er een wil kopen.