Starten of doorstromen. Maakt dat verschil?

Nou en of. In ‘hypotheekland’ maakt dat zeker uit. Een ‘starter’ heeft nog geen hypotheek, maar wel interesse in een koophuis. Een ‘doorstromer’ heeft al een hypotheek én een eigen huis. Bij het afsluiten van een (nieuwe) hypotheek krijgen beiden met verschillende zaken te maken. We zetten ze voor je op een rijtje.

Als starter een hypotheek afsluiten

Dat is nieuw voor je. Tegelijkertijd is het best ingewikkelde kost, al die informatie over een hypotheek. Bijvoorbeeld: om te profiteren van ‘hypotheekrenteaftrek’, kies je voor een lineaire of annuïteitenhypotheek. Maar wat zijn de verschillen? Gelukkig helpt Freek om alles helder op een rijtje te zetten. Een afspraak is zo gemaakt.

Als doorstromer een hypotheek afsluiten

De naam zegt het al: je stroomt door naar een volgende woning. En daarbij neem je je hypotheek mee. Of juist niet. Je kan ook bij een andere bank een hypotheek afsluiten. In alle gevallen dien je met een aantal regels over de hypotheekrenteaftrek rekening te houden. Want sinds 1 januari 2013 zijn die strenger. Als je vóór die datum je hypotheek hebt afgesloten dan kan je je hypotheek meenemen tegen de regels die toen golden. Maar als je je hypotheek wilt aanpassen qua vorm of hoogte, dan gelden voor het gedeelte dat je eventueel extra afsluit, meteen de nieuwe regels. In de praktijk zal je voor het extra deel dat je leent vaak een annuïteiten- of lineaire hypotheek afsluiten. Hulp nodig in dit woud van regels? Freek helpt!

Als doorstromer kan je tegen de volgende zaken oplopen:

Bijleenregeling

Als je ‘overwaarde’ hebt, dat wil zeggen dat je huidige woning meer opbrengt dan je nieuwe woning kost, kan je te maken krijgen met de ‘bijleenregeling’.

Overbruggingshypotheek

Je hebt een overbruggingshypotheek nodig als je een nieuwe woning koopt, terwijl je je huidige woning nog niet hebt verkocht. Daarmee leen je het bedrag dat je nodig hebt bovenop je huidige hypotheek. Zo’n overbrugging kan je alleen afsluiten als je ‘overwaarde’ op je huidige woning verwacht. De bank rekent vanwege het extra risico dat hij loopt een iets hogere rente op een overbruggingshypotheek. Want het kan lang duren voordat het oude huis wordt verkocht of minder opbrengen dan je verwacht. De overbruggingshypotheek los je af zodra je oude woning verkocht is.

Lopende verzekeringen

Meestal hoef je geen nieuwe verzekeringen – zoals een overlijdensrisicoverzekering – af te sluiten. Die kan je meenemen naar de nieuwe hypotheek. We raden je wel aan om te checken of een nieuwe overlijdingsrisicoverzekering beter aansluit bij je nieuwe hypotheek. De premie kan zelfs lager uitvallen omdat deze de laatste 5 à 10 jaar bijna 60% goedkoper geworden zijn. Bedenk wel dat je je nieuwe bank tijdig alle informatie over je verzekeringen geeft.

Restschuld

Meestal is het niet mogelijk om een restschuld in een nieuwe hypotheek mee te nemen. Als je verwacht dat de opbrengst van je huidige woning minder is dan de afgesloten hypotheek is het raadzaam om bij Freek aan te kloppen voor advies!

Hoe lang zet je de rente vast?

Kies je voor 1, 5, 10 of 20 jaar vast? Dat hangt af van het verschil in rentepercentage en de risico’s die je loopt na afloop van de rentevaste periode. Want wat worden de lasten als de rente na 10 jaar met 2% is gestegen? Freek vertelt je alles over de risico’s en verschillen.

Bekijk hier de actuele hypotheekrentes.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 16 juli 2019

Situatie

  • Algemeen , Eerste woning , Volgende woning kopen

Wil je graag persoonlijk advies?

Laat je informeren door een adviseur van Freek Hypotheek. Stel je vraag online of maak een afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt.

Prinsjesdag 2023: de belangrijkste maatregelen voor de woningmarkt

De Miljoenennota en Rijksbegroting die op Prinsjesdag 2023 zijn gepresenteerd, bevatten vooralsnog weinig baanbrekends voor de woningmarkt.

Een rente van 2,6%? Het kan nog!

We zagen de rentes de afgelopen tijd stijgen naar meer dan 4%. Maar weet je dat het nog steeds mogelijk is om een hypotheek af te sluiten tegen een rente van 2,6%? Lees snel verder.

Nieuw pensioenakkoord: wat betekent dit voor mijn hypotheek?

Het nieuwe pensioenakkoord is vanaf 1 juli 2023 in werking. Maar wat betekent het nieuwe pensioenakkoord voor je hypotheek? Dat lees je hier.