Tijdelijke vrijstelling overdrachtsbelasting starters

Gunstig of juist niet?

In de aanloop naar Prinsjesdag gonsde het al van de geruchten. Voorgenomen maatregelen en plannen lekken regelmatig uit. Zo fluisterden Haagse bronnen dat de overdrachtsbelasting voor starters verdwijnt. Die bedraagt op dit moment nog 2% van de koopsom. Bij een koopsom van 300.000 euro scheelt dat de starter mooi 6.000 euro aan extra kosten. Nu blijken die geruchten te kloppen: starters én doorstromers, jonger dan 35 jaar, worden de komende vijf jaar vrijgesteld van overdrachtsbelasting.

Voorwaarden vrijstelling overdrachtsbelasting

• De vrijstelling geldt voor starters én doorstromers in de leeftijd van 18 tot 35 jaar, die een huis kopen en daar zelf in gaan wonen.

• De datum van overdracht is leidend. Dat betekent dat als je nu koopt en op 2 januari 2021 de akte passeert, je ook recht op de vrijstelling van overdrachtsbelasting geniet.

• Is één van de kopers 35 jaar of ouder? Dan betaalt diegene wél 2% overdrachtsbelasting over dat deel van de woning waar hij of zij eigenaar van wordt.

• We hebben bovendien de ‘memorie van toelichting’ van de voorgestelde wet uitgeplozen. Daaruit blijkt dat ook jonge doorstromers als starters worden gezien, als zij niet eerder gebruik hebben gemaakt van de vrijstelling overdrachtsbelasting. Uiteraard zijn ook bovenstaande voorwaarden van toepassing.

Betere uitgangspositie

Het kabinet wil starters op deze manier een betere uitgangspositie op de huizenmarkt geven. Door de hoge huizenprijzen grijpen jongeren immers vaak mis. Bijkomende oorzaak is dat beleggers veel panden opkopen. Om dat tegen te gaan, wordt de overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers nu verhoogd van 2% naar 8%. In de praktijk betekent dat wel dat iedereen die straks een woning koopt en daar niet zelf in gaat wonen, het verhoogde tarief van 8% betaalt. Ook mensen die een woning voor hun kind kopen.

Bouwen van huizen de enige oplossing?

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) staat niet te juichen. Onno Hoes, voorzitter van de NVM, voorspelt dat het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters de prijzen van woningen juist opdrijft, omdat starters dan meer te besteden hebben. In het Algemeen Dagblad stelt Hoes dat het bouwen van veel meer huizen de enige oplossing is. “En dan niet alleen bouwen voor starters. Kijk naar de woningmarkt als geheel en hoe je daar doorstroom kunt bevorderen.”

Wat vindt Freek van deze plannen?

Op de woningmarkt liggen vraag en aanbod ver uit elkaar. Met hoge koop- en huurprijzen tot gevolg. Vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor starters en jonge doorstromers is een mooi gebaar. Het scheelt fors in de hoogte van verwervingskosten en bespaart deze doelgroep bijvoorbeeld 5.000 euro op een woning van 250.000. Deze kopers hebben dus veel minder spaargeld nodig om een huis te verkrijgen waardoor eigenwoningbezit dichterbij komt. 

Hogere drempel betekent hogere huur

De verhoging van de overdrachtsbelasting naar 8% lijkt een hogere drempel voor beleggers. De verwachting is echter dat de hogere kosten op de huurder wordt afgewenteld. Immers, door de krapte op de woningmarkt heeft de huurder geen andere keus dan het accepteren van een hogere huur.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 18 september 2020

Situatie

  • Eerste woning , Volgende woning kopen

Wil je graag persoonlijk advies?

Of wil je meer weten over het afschaffen van de starters overdrachtsbelasting? Stel je vraag online of maak een afspraak met Freek bij jou in de buurt.

Kun je als starter beter huren of kopen?

Kun je als starter beter een huis huren of kopen? Freek maakt het je gemakkelijk en zet de voordelen en nadelen op een rij.

Wel of geen hypotheekadviseur inschakelen?

Wat kost een onafhankelijke hypotheekadviseur? En schakel je als starter wel of geen hypotheekadviseur in bij het kopen van je eerste huis?

Wel of geen kosten koper voor starters?

Ga je als starter een huis kopen? Freek legt uit wat de kosten koper voor starters zijn en hoe het precies met de afgeschafte overdrachtsbelasting zit.