Tips voor jouw belastingaangifte

1 mei is het weer zo ver, de sluitingsdatum van de belastingaangifte voor 2016. Heb je een eigen huis? Dan moet je op een aantal zaken letten. De Telegraaf gaf in dit artikel enkele handige tips. Freek licht drie van de tips er graag voor je uit. Voor persoonlijk advies over je woning, hypotheek en de belastingen neem je natuurlijk contact op met de dichtstbijzijnde Freek-vestiging.

1. Is de WOZ-waarde te hoog?

Bij de aangifte van 2016 moet de WOZ-waarde van 2015 worden ingevuld. Hoe lager de WOZ-waarde van je huis des te lager de belasting die je over jouw eigen woning hoeft te betalen. Wanneer je dus goede argumenten hebt voor het feit dat de WOZ-waarde van jouw huis lager is dan de huidige waarde kun je bezwaar indienen. Zo kun je uiteindelijk minder belasting betalen over jouw woning. Heb je bezwaar ingediend, maar nog geen reactie? Dan moet je toch de WOZ-waarde die je hebt ontvangen invullen.

2. Welke hypotheekkosten kun je van de belasting aftrekken?

Wanneer je een eigen woning hebt gekocht of een nieuwe hypotheek hebt afgesloten voor de verbouwing of het onderhoud van een eigen woning, dan heb je het recht om een aantal kosten af te trekken. Dit zijn:

  • de bemiddelingskosten voor het afsluiten van jouw hypotheek
  • de kosten van de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie
  • de bouwrente die is betaald na het sluiten van de voorlopige koop-/ aannemingsovereenkomstde kosten van het nieuwbouwdepot of verbouwingsdepot

3. Heb je een restschuld?

Per 1 januari 2015 is de aftrektermijn van de restschuld verlengd van 10 naar 15 jaar. Dit betekent dat wanneer je jouw huis hebt verkocht en nog een restschuld hebt, je nog maximaal 15 jaar de betaalde rente en financieringskosten van de restschuld af mag trekken. Deze regeling geldt voor alle restschulden die tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017 zijn ontstaan. Zolang je nog recht hebt op aftrek hoef je de lening niet af te lossen.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 17 maart 2017

Situatie

  • Algemeen

Prinsjesdag 2022: 6 highlights voor iedereen die een huis heeft of er een wil kopen

Prinsjesdag 2022. In deze blog delen we 6 highlights voor iedereen die een huis heeft of er een wil kopen.

(Wat) moet je overbieden?

Wat is slim om te doen? Nu overbieden? En zo ja: wat moet je overbieden? Freek vertelt je graag hoeveel je maximaal kunt lenen en geeft tips.

De ECB verhoogde de rente. Wat betekent dat voor jouw hypotheek?

De ECB verhoogde op de rente met 0,5 procentpunt. Dit besluit vertaalt zich in stijgende hypotheekrente. Wat betekent dat voor jouw hypotheek?