Tweede hypotheek verbouwing

Je wilt verbouwen. Dan kun je je hypotheek verhogen, als je bij het afsluiten van de hypotheek hebt gekozen voor een hogere inschrijving. Is dat niet het geval? Dan kan een tweede hypotheek de oplossing zijn. Freek beantwoordt de 3 meest gestelde vragen over tweede hypotheek verbouwing.

1. Kom ik in aanmerking voor een tweede hypotheek voor een verbouwing?

Om in aanmerking te komen voor een tweede hypotheek, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Die hangen af van de volgende factoren:

 • Je inkomen: de bank kijkt of je voldoende inkomen hebt om ook deze hypotheek te betalen.
 • De waarde van je woning: is die niet lager dan de tweede hypotheek die je wilt afsluiten?
 • Het soort verbouwing: maak je je woning bijvoorbeeld energiezuiniger met je verbouwing? Dan mag je meer lenen.
 • Je huidige hypotheek: is deze nog passend?

Kom je niet in aanmerking voor een tweede hypotheek? Dan zijn er ook andere mogelijkheden om je verbouwing te financieren. Freek schreef daar ook een artikel over.

2. Wat zijn de kosten van een tweede hypotheek?

Bij een tweede hypotheek komen wat kosten kijken:

 • Taxatierapport: meestal moet bij het afsluiten van een tweede hypotheek een nieuw taxatierapport worden opgemaakt. Hiermee wordt getoetst of de hypotheek in verhouding staat tot de waarde van je woning.
 • Notaris: zou je je bestaande hypotheek verhogen, dan hoef je meestal niet naar de notaris. Voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek is dit wel nodig. Daar betaal je notariskosten voor.
 • Advies: wat voor hypotheekvorm kies je? Wat betekent een extra hypotheek voor je financiële situatie? En welke rentevaste periode sluit je af? Freek Hypotheek adviseert je hierover en zorgt dat je niets over het hoofd ziet. Aan dit advies zijn kosten verbonden.
 • En natuurlijk het geld dat je kwijt bent aan rente en aflossing, als je de tweede hypotheek hebt afgesloten.

Deze kosten zijn aftrekbaar van je inkomensbelasting en kun je in sommige gevallen meefinancieren in je tweede hypotheek. De totale hypotheek mag in ieder geval niet hoger worden dan je woningwaarde.

3. Is de rente op je tweede hypotheek fiscaal aftrekbaar?

De rente op je tweede hypotheek is fiscaal aftrekbaar, als je kunt aantonen dat je het geld gebruikt voor een verbouwing die bijdraagt aan de verbetering of verduurzaming van je woning. Je moet hiervoor wel een annuïtaire of lineaire hypotheek hebben.

Voor het afsluiten van je hypotheek kun je ook de overwaarde van je woning gebruiken.

Geplaatst

 • Freek Hypotheek
 • 29 juli 2022

Situatie

 • Verbouwen

Advies over tweede hypotheek verbouwing?

Freek denkt graag met je mee.

Duurzaamheidskorting op je hypotheek

Dankzij energielabel A of hoger kom je mogelijk in aanmerking voor duurzaamheidskorting op je hypotheek. Benieuwd hoe het werkt en wat het je oplevert?

Verbouwen door je hypotheek te verhogen

Denk je erover je hypotheek te verhogen om te verbouwen? Freek legt stap voor stap uit hoe dat werkt.

Maandlasten bouwdepot berekenen: zo doe je dat

Financier de verbouwing van je huis met een bouwdepot. Weten hoe dat werkt en hoe je de maandlasten van zo’n bouwdepot kunt berekenen? We leggen het uit.