Veel winst bij verkoop woning

In 2017 worden driekwart van de woningen met winst verkocht. De verkoopsom lag gemiddeld 32 duizend euro boven de oorspronkelijke aankoopsom. Dit blijkt uit cijfers van Calcasa.

Bijna alle woningen zijn nu meer waard dan de aankoopprijs

Bijna alle woningen (96%) zijn op papier in prijs gestegen sinds hun aanschaf en staan daarmee op virtuele winst. De helft hiervan zou bij verkoop minstens 20% meer waard zijn. Dit komt neer op een virtuele winst van gemiddeld 43 duizend euro. Bij een kwart van de woningen is die winst zelfs meer dan 100 duizend euro. Het aantal woningverkopers dat bij verkoop verlies zou lijden, is teruggelopen van 340 duizend in het eerste kwartaal naar 213 duizend in het derde kwartaal van 2017.

Grote verschillen tussen de provincies bij verkoop woning

Woningverkopers in Noord-Holland zijn het beste af: zij maakten gemiddeld 75 duizend euro winst. In Flevoland daarentegen ligt de gemiddelde winst met 14 duizend euro het laagst. Het slechtste aankoopjaar is 2008. Slechts de helft van de woningen die in 2008 zijn gekocht, is in 2017 met winst verkocht. Mensen die in 2008 een woning kochten in Gelderland, zijn het slechtste af: zij lijden een gemiddeld verlies van 13 duizend euro. De gemiddelde virtuele winst is met 89 duizend euro het hoogst in Noord-Holland en het laagst in Limburg met 17 duizend euro.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 4 december 2017

Situatie

  • Algemeen

Verhuisplannen? Freek denkt mee over je hypotheek

We kijken niet alleen naar het bedrag dat je kunt lenen, maar ook naar de kosten voor de woning die je wilt kopen. De adviseurs van Freek staan voor je klaar. Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Prinsjesdag 2022: 6 highlights voor iedereen die een huis heeft of er een wil kopen

Prinsjesdag 2022. In deze blog delen we 6 highlights voor iedereen die een huis heeft of er een wil kopen.

(Wat) moet je overbieden?

Wat is slim om te doen? Nu overbieden? En zo ja: wat moet je overbieden? Freek vertelt je graag hoeveel je maximaal kunt lenen en geeft tips.

De ECB verhoogde de rente. Wat betekent dat voor jouw hypotheek?

De ECB verhoogde op de rente met 0,5 procentpunt. Dit besluit vertaalt zich in stijgende hypotheekrente. Wat betekent dat voor jouw hypotheek?