Verbouwen door je hypotheek te verhogen

Een grote woonkeuken, meer ruimte op zolder door een dakkapel of een nieuwe badkamer met inloopdouche en dubbele wastafel: maak van je huidige of nieuwe huis een droomhuis door het te verbouwen. Zo’n verbouwing is mogelijk door je hypotheek te verhogen met een bouwdepot. Hoe dat werkt? We leggen het stap voor stap uit.

Sta je op het punt om een huis te kopen waar nog aan geklust moet worden? Of woon je al een tijd in je huidige woning en zijn er dingen die je graag wilt veranderen? Creëer door te verbouwen een thuis waar je ook in de toekomst met veel plezier woont. Verbouwen brengt daarnaast nog meer voordelen met zich mee:

 • Door de verbouwing kan de waarde van je woning stijgen;
 • De bank ziet door deze waardestijging minder risico;
 • Hierdoor kan je hypotheekrente mogelijk omlaag;
 • Zo zorgt de verbouwing uiteindelijk niet voor veel extra maandlasten.

Financier je verbouwing

Financier de verbouwing van je huis door je hypotheek te verhogen met een bouwdepot: een nieuwe lening speciaal om te verbouwen. Het benodigde bedrag wordt door de bank op een aparte rekening gezet. Hiervan betaal je zelf de kosten voor de verbouwing.

Zo werkt een bouwdepot

Wat er allemaal komt kijken bij het verhogen van je hypotheek voor een verbouwing? Denk aan de volgende stappen:

 1. Maak een afspraak met een Freek adviseur om je verbouwing en wensen te bespreken.
 2. Schat samen in wat je verbouwing gaat kosten. Met deze schattingsbedragen wordt de hoogte van het bouwdepot bepaald.
 3. Laat je woning taxeren. De taxateur bepaalt in een taxatierapport de marktwaarde voor en na de verbouwing.
 4. Is er voldoende leenruimte en kun jij de lasten van de lening dragen? Dan krijgt het bouwdepot groen licht en vraagt de Freek adviseur de lening aan.
 5. De bank stort het benodigde verbouwingsbedrag in je bouwdepot. Het verbouwen kan beginnen!
 6. Tijdens je verbouwing declareer je de facturen en bonnetjes van bijvoorbeeld de aannemer en/of bouwmarkt uit het bouwdepot.
 7. Blijft er na verbouwing geld over in je bouwdepot? Dat is niet erg. Je geeft het geld niet terug aan de bank, maar gebruikt het om je maandelijkse aflossing en rente te betalen.

Wat kost een bouwdepot?

Om een bouwdepot aan te vragen moet er beoordeeld worden of je het extra bedrag kunt lenen. Je betaalt hiervoor advies- en taxatiekosten en mogelijk ook notariskosten. Dit is afhankelijk van de hoogte van de hypothecaire inschrijving. Hierdoor kun je extra geld lenen zonder opnieuw naar de notaris te moeten. Deze kosten voor het afsluiten van het bouwdepot kun je meefinancieren, dus je hebt hiervoor geen eigen geld nodig.

Met de huidige rentestanden van 4,1% voor een rentevaste periode van 10 jaar betaal je met Nationale Hypotheek Garantie bruto 50 euro voor elke 10.000 euro in een bouwdepot. Over een bouwdepot betaal je, net als over je gewone hypotheek, rente en aflossing. En die rente? Die kun je meestal aftrekken van de inkomstenbelasting.

Geplaatst

 • Freek Hypotheek
 • 17 augustus 2023

Situatie

 • Verbouwen

Verbouwen en je hypotheek verhogen?

Denk je erover je hypotheek te verhogen om te verbouwen? Bespreek je verbouwingsmogelijkheden en vragen met een Freek adviseur, die je het zo makkelijk mogelijk maakt.

Duurzaamheidskorting op je hypotheek

Dankzij energielabel A of hoger kom je mogelijk in aanmerking voor duurzaamheidskorting op je hypotheek. Benieuwd hoe het werkt en wat het je oplevert?

Maandlasten bouwdepot berekenen: zo doe je dat

Financier de verbouwing van je huis met een bouwdepot. Weten hoe dat werkt en hoe je de maandlasten van zo’n bouwdepot kunt berekenen? We leggen het uit.

Geld lenen om te verbouwen: de voor- en nadelen

Om een verbouwing te realiseren heb je onder andere twee opties: flink doorsparen of geld lenen om te verbouwen. Freek zet de voor- én nadelen op een rij.