Verbouwen maar geen geld? Dit zijn je opties

Wil je graag je huis verbouwen, maar heb je (bijna) geen eigen geld? Geen zorgen: ook dan zijn er mogelijkheden om je eigen huis te verbouwen. Verbouwingsbudget creëren zonder eigen geld doe je namelijk zo!

Je droomt misschien al een tijd van een nieuwe keuken of dakkapel om meer ruimte te creëren. Of je wilt je huis verduurzamen met betere isolatie en zonnepanelen. Zulke aanpassingen kosten geld. Het gaat vaak om bedragen die je niet zomaar op je bankrekening hebt staan. Dit zijn je opties om tóch die verbouwing te realiseren:

  1. je leent het geld van familie of vrienden;
  2. je spaart door totdat je voldoende spaargeld hebt;
  3. je verhoogt je hypotheek met een bouwdepot.

Met punt 1 en 2 kun je zelf aan de slag, voor punt 3 schakel je een adviseur van Freek in, waarmee je samen jouw situatie en wensen bespreekt. We leggen je hieronder vast uit wat je met een bouwdepot kan.

Verbouwen met een bouwdepot

Een bouwdepot is een nieuwe lening die je kunt gebruiken om te verbouwen. Het bedrag wordt door de bank op een aparte rekening gezet. Hiervan kun je de kosten voor je verbouwing betalen. Je betaalt rente voor deze extra lening die je meestal kunt aftrekken bij de inkomstenbelasting. Daarnaast ontvang je rente over het geld in het bouwdepot dat je nog niet gebruikt hebt.

Waarom verbouwen zonder eigen geld?

Zet je elke maand 100 euro opzij, dan kan het nog jaren duren voordat je het benodigde bedrag voor de verbouwing bij elkaar hebt gespaard. Je loopt dan ook het risico dat de kosten voor de verbouwing door inflatie flink gestegen zijn. Met een bouwdepot kun je sneller verbouwen. Zo’n verbouwing levert je niet alleen meer wooncomfort op; ook de waarde van je woning kan stijgen. Dat is weer gunstig, want hierdoor kan mogelijk je hypotheekrente omlaag omdat de bank door de waardestijging minder risico loopt. Het kan dus zomaar dat je onderaan de streep niet veel extra maandlasten hebt voor de verbouwing.

Wat kost een bouwdepot?

Voor het aanvragen van een bouwdepot betaal je advies- en taxatiekosten, die je kunt meefinancieren waardoor je geen eigen geld nodig hebt. Of je ook notariskosten moet betalen hangt af of er bij aankoop van je woning een verhoogde inschrijving van het hypotheekbedrag is vastgelegd in je hypotheekakte. Hiermee krijg je ruimte om extra geld te lenen zonder opnieuw naar de notaris te moeten. Per maand moet je vervolgens rekening houden met de volgende kosten:

Rekenvoorbeeld: Voor elke 10.000 euro in een bouwdepot betaal je bruto 50 euro per maand extra op je hypotheeklasten. Stel: je wilt een nieuwe keuken en isoleren voor 20.000 euro. Voor het bouwdepot betaal je 100 euro per maand. In plaats van dat je hier meer dan vijftien jaar voor moet sparen kun je dankzij een bouwdepot gelijk genieten van je nieuwe keuken en die 100 euro gebruiken om de rente te betalen en je lening af te lossen.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 17 augustus 2023

Situatie

  • Verbouwen

Geen geld, wel verbouwen?

Een bouwdepot is bij Freek met gemak geregeld. Wij regelen je zaken gewoon goed, zodat jij je kunt focussen op je verbouwingsplannen. Maak snel een afspraak bij Freek Hypotheek bij jou in de buurt.

Duurzaamheidskorting op je hypotheek

Dankzij energielabel A of hoger kom je mogelijk in aanmerking voor duurzaamheidskorting op je hypotheek. Benieuwd hoe het werkt en wat het je oplevert?

Verbouwen door je hypotheek te verhogen

Denk je erover je hypotheek te verhogen om te verbouwen? Freek legt stap voor stap uit hoe dat werkt.

Maandlasten bouwdepot berekenen: zo doe je dat

Financier de verbouwing van je huis met een bouwdepot. Weten hoe dat werkt en hoe je de maandlasten van zo’n bouwdepot kunt berekenen? We leggen het uit.