Vereniging Eigen Huis verwacht flinke stijging WOZ-waarde

De start van een nieuw jaar betekent dat het weer tijd is voor de WOZ-beschikking. Binnen nu en een aantal weken valt de beschikking bij huiseigenaren op de mat. Als we Vereniging Eigen Huis mogen geloven, stijgt de waarde van koopwoningen dit jaar met bijna zes procent.

Hoe werkt de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde is de waarde van je woning. Elk jaar wordt deze door de gemeente bepaald. Het vormt de basis voor verschillende belastingen en heffingen, zoals de onroerendezaakbelasting en rioolheffing. De waarde van de woning wordt gebaseerd op de ligging, inhoudsgegevens en oppervlaktegegevens.

Hoge WOZ-waarde vooral in grote steden

Vereniging Eigen Huis verwacht een stijging van bijna zes procent. De Waarderingskamer, de toezichthouder op de WOZ, doet daar nog een schepje bovenop. Die verwacht namelijk een stijging van de WOZ-waarde tussen de 7,5 en 9,5 procent. In grote steden, zoals Utrecht, Den Haag en Amersfoort wordt een stijging van meer dan 10 procent verwacht. De Waarderingskamer verwacht in Rotterdam een nog hogere stijging van maar liefst 16 procent.

Bezwaar maken

Als je het niet eens bent met de WOZ-waarde die de gemeente heeft vastgesteld, dan kun je bezwaar maken. Heb je een eigen woning? Dan is het belangrijk om de WOZ-beschikking te controleren.

Lagere woonlasten

Heb je een hypotheek zonder NHG (Nationale Hypotheekgarantie)? Dan kan een stijging van de WOZ-waarde van jouw woning mogelijk leiden tot een verlaging van het rentetarief bij de geldverstrekker. Dit kan ervoor zorgen dat de woonlasten van je hypotheek goedkoper worden. Wil je weten of deze situatie op jou van toepassing is? Freek zoekt het graag voor je uit!




Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 23 januari 2019

Situatie

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.