Verwachting hypotheekrentes 2022

De hypotheekrentes zijn nog altijd historisch laag. Maar hoelang duurt dit nog? Gaan de rentes stijgen en is het dus verstandig om snel jouw hypotheek over te sluiten? Of kunnen we nóg lagere rentestanden verwachten? We vroegen adviseurs van verschillende Freek-vestingen naar hun verwachting voor de hypotheekrentes van 2022.

Paul van der Linden (Freek Hypotheek Arnhem en Uden):

“De hypotheekrente is lastig te voorspellen. Vertrouw dus niet klakkeloos de voorspellingen die gedaan worden. Op de middellange termijn – nu tot vijf jaar – verwacht ik geen hele grote stijging van de hypotheekrente. Dit komt onder andere omdat er in veel landen gigantische overheidsschulden zijn, waarbij een rentestijging deze problematiek alleen maar groter maakt. Misschien zullen er wat kleine hobbels zijn en hooguit een stijging van 1 á 1,5%. Ook een serieuze daling verwacht ik niet.”

Arjan van Doessum (Freek Hypotheek Zaandam):

“Wat de hypotheekrente de komende tijd gaat doen, weet helaas niemand. Wel is er een grote geldvoorraad, die gebruikt kan worden voor hypotheken. Geldgevers bieden die hypotheken ook, omdat de moraal van Nederlanders goed is. Hier slaan we gewoon een vakantie over, omdat de hypotheek anders niet betaald kan worden. Die goede, Nederlandse moraal geeft beleggers vertrouwen om hier te investeren. Daar komt bij dat sparen momenteel niet loont, maar dat we dat wel massaal blijven doen. Banken weten zich maar moeilijk raad met zoveel geld in kas. Er zijn te weinig woningen beschikbaar en oversluiters hebben hun kansen de afgelopen jaren gegrepen.

Dit alles zorgt ervoor dat geldgevers moeilijk van hun geld af komen. Daardoor blijft de prijs van geld (de rente) laag, ook voor woningkopers die een hypotheek afsluiten. We weten niet wat de toekomst brengt, maar door schaarste zullen de huizenprijzen waarschijnlijk niet dalen. Daarbij is de rente nog steeds historisch laag. Dus overweeg je een huis te kopen en komt er een mooi en voor jou betaalbaar huis voorbij? Dan zou ik adviseren ervoor te gaan. Je weet niet wanneer je weer een kans krijgt.”

Dennis van Lieshout (Freek Hypotheek Eindhoven en Helmond):

“Om de economie een impuls te geven heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de korte rente tot nu toe laag gehouden. Dat kan niet zo blijven doorgaan, is de verwachting. Overigens is de hypotheekrente gerelateerd aan de lange rente. Dat betekent dat de economische activiteit en de verwachte risico’s op langere termijn invloed hebben op de hypotheekrente.

Het jaar 2022 lijkt meer verandering aan te kondigen voor de inflatie en daarmee ook de rente. Economische ontwikkelingen kunnen zorgen voor inflatie, mogelijk een stijgende spaarrente en een stijgende hypotheekrente. Een lagere economische groei in de wereld kan hier een drukkend effect op hebben, maar die is niet voorzien.

Klanten die een vaste hypotheekrente hebben, vinden een stijgende rente minder erg. De schuld wordt immers relatief minder waard en van de stijgende rente merken ze niets totdat de rentevaste periode afloopt. Ook hier werkt de hypotheekrenteaftrek dempend. Als jouw huis overwaarde heeft, kun je vaak een lagere rente krijgen. Vraag dit aan Freek Hypotheek. Als u een verdere stijging van de rente verwacht, kies je een lange rentevaste periode; van twintig jaar of langer.”

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 20 december 2021

Situatie

  • Algemeen

Wil je advies over jouw situatie voor 2022?

Freek adviseert je graag.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.

Lenen voor verduurzamen? Dit is er mogelijk

Denk je erover geld te lenen voor het verduurzamen van je huis? Freek legt uit wat de mogelijkheden zijn.