Via een buurtfeest naar een lagere hypotheekrente?

Als je alleen maar wilt verhuizen om er financieel beter van te worden, dan is het een idee om letterlijk eens goed om je heen te kijken en misschien wel een buurtfeest te organiseren.

Mensen met een hypotheek uit het verleden zijn vaak jaloers op de huizenkoper van nu. Want de hypotheekrente staat de laatste jaren fors lager. Het oversluiten van je hypotheek is soms geen optie. Want banken brengen flinke boeterentes in rekening. Verhuizen kan dan wel een optie zijn om van je hoge hypotheekrente af te komen.

Het betalen van een boeterente geldt namelijk niet bij verhuizen. Met de opbrengst van de verkoop van je huis los je je hypotheek af. En om een ander huis te kopen, sluit je weer een nieuwe hypotheek. Tegen een rentepercentage waarvan je eerst alleen maar kon dromen.

Een rekenvoorbeeld

Laten we uitgaan van een hypotheek met een rentevaste periode van 20 jaar. In oktober 2009 bood de goedkoopste aanbieder een rentepercentage van 5,7%. Nu wordt voor een dergelijke hypotheek een rente van 2,42% gevraagd. Bij een hypotheek van € 300.000,- kijk je naar een verschil in jouw voordeel van € 9.840,- per jaar. Dat is € 820,- per maand, toch iets om over na te denken.

Wat verhuizen oplevert

Reken je na het voorbeeld niet meteen rijk. Want verhuizen levert om te beginnen een hoop gedoe op. En het is ook niet gratis. Je hebt sowieso kosten voor een notaris, advieskosten en de overdrachtsbelasting. Over een verhuiswagen of een eventuele verbouwing hebben we het dan nog niet eens gehad. Wat verhuizen oplevert hangt dan ook af van je persoonlijke situatie: wat is je huis waard, hoe hoog is je huidige rente, hoe lang duurt de rentevaste periode nog en wat voor hypotheekvorm heb je? Zet deze uitgangspunten af tegen de kosten die je met een verhuizing denkt te maken en je krijgt een idee over wat verhuizen kan opleveren.

Een buurtfeest als eerste stap?

Als je alleen maar wilt verhuizen om er financieel beter van te worden, dan is het een idee om letterlijk eens goed om je heen te kijken. Wellicht dat in de buurt mensen wonen die graag wat kleiner willen wonen, terwijl jij juist meer ruimte zoekt. Maak eens een praatje met mensen in de straat daarover. Wie weet kom je op ideeën. Of deel je wensen op de buurt-app. En bezoek vooral dat buurtfeest van de zomer. Voor je het weet ligt een huizenruil in het verschiet.

Advies over je mogelijkheden

Als na dit verhaal je interesse om te verhuizen is toegenomen, geven we je graag advies. Eerst nemen we je persoonlijke situatie uitgebreid onder de loep. Vervolgens rekenen we alle mogelijke opties met je door. Met én zonder verhuizing. Wie weet word je er echt wijzer van. En houd je straks nog geld over ook!

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 6 juni 2019

Situatie

  • Algemeen

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.