Waarom een boeterente voordelig kan zijn

Extra aflossen op je hypotheek is positief voor je maandlasten. Je betaalt na het aflossen ten slotte over een kleiner deel rente. Toch kunnen hier ook nadelen aan zitten; je kan het risico lopen op een boeterente. Een boete betalen voor je goede aflosgedrag? Ja, dit kan. Vaak is het wel voordeliger dit te accepteren. Wij vertellen je wanneer en waarom dit wordt gedaan.

Compensatie van de bank

Wanneer je een hypotheek afsluit, ga je een contract aan met de bank. Je zet je rente vast voor een bepaalde periode, waardoor de bank weet wat zijn rente-inkomsten zijn voor langere tijd. Wanneer van je deze afspraken afwijkt, kan de bank geld mislopen. Om dit te compenseren wordt er een boeterente in rekening gebracht.

In deze situaties

Dit kan gebeuren wanneer je jaarlijks meer aflost dan wat je hebt afgesproken met de bank. In de meeste gevallen mag je 10 tot 20 procent extra aflossen. Wil je daar overheen, dan wordt het bedrag waar je rente over betaald een stuk minder en loopt de bank inkomsten mis.

Je kunt ook een boeterente krijgen wanneer je je hypotheek oversluit. Oversluiten is interessant bij hypotheken die al wat langer lopen. Hier zet je je hypotheek om naar de huidige rente, die waarschijnlijk lager is dan je oude rente. Ook in dit geval loopt de bank rente inkomsten mis en kunnen ze een boeterente geven.

Voordelig op lange termijn

Een boeterente klinkt dus nadelig, maar houd er rekening mee dat je maandlasten flink omlaag kunnen gaan. Het is vaak op lange termijn een stuk voordeliger om de boeterente te accepteren. Gelukkig is er een groot deel wat je wel boetevrij kan aflossen, waardoor de boeterente vaak niet eens nodig is.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 25 oktober 2019

Situatie

  • Algemeen

Wil je graag persoonlijk advies?

Wil je weten of extra aflossen of oversluiten voor jou voordelig is? Kom dan langs bij Freek.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.

Lenen voor verduurzamen? Dit is er mogelijk

Denk je erover geld te lenen voor het verduurzamen van je huis? Freek legt uit wat de mogelijkheden zijn.