Waarom hypotheek aflossen?

Als je je hypotheek aflost, betekent dat geld in ‘stenen’ veranderen. Die transformatie kan niet meer omgekeerd worden. Totdat je je huis verkoopt of overwaarde opneemt natuurlijk. Toch zijn er veel redenen om (extra) af te lossen. Waarom hypotheek aflossen? Freek geeft antwoord. 

1. Je maandlasten gaan omlaag

Als je aflost, verlaag je je schulden. Dat geeft niet alleen een fijn gevoel, maar zorgt er ook voor dat je maandlasten omlaaggaan. Je betaalt namelijk rente over een lager bedrag. Bij een rentetarief van vijf procent, bespaar je dus voor iedere € 1.000 die je aflost, € 50 bruto per jaar. Houd er wel rekening mee dat je netto besparing meestal wat lager is. Bij de bruto besparing is namelijk nog geen rekening gehouden met de hypotheekrenteaftrek.

2. Het kan dat je rentekorting krijgt

Als jij een lagere schuld hebt, loopt je geldverstrekker minder risico. In veel gevallen wordt dit beloond met een lagere rente. Dat heet rentekorting. Dan betaal je dus een lagere rente over een lager bedrag en gaan je maandlasten nog eens extra omlaag! Let op: je hypotheekverstrekker geeft je meestal niet vanzelf een rentekorting. Als je hiervoor in aanmerking komt kan Freek dit met je geldverstrekker regelen. 

Andere manieren om voor rentekorting in aanmerking te komen lees je in dit artikel.

3. Het kan dat je minder belasting betaalt

Waarom hypotheek aflossen nog meer voordelig kan zijn, heeft met belasting te maken. Bij een vermogen (dit valt onder box 3) dat groter is dan € 50.650, betaal je 0,56% belasting over een vermogen tot € 101.300. Heb je een fiscaal partner, dan geldt dat jullie bij een vermogen dat groter is dan € 101.300 0,56% belasting betalen over een vermogen tot € 202.600. Als het vermogen groter is dan die € 101.300 of € 202.600, gelden hogere tarieven. Door extra af te lossen, verlaag je jouw vermogen en dus ook de belasting die je moet betalen.

4. Aflossen levert meer op dan sparen

De spaarrente is momenteel zeer laag. Daarom is de kans groot dat de rente die je ontvangt voor je spaargeld veel lager is dan de rente die je voor je hypotheek betaalt. Dan kan je je spaargeld dus beter ‘omzetten’ naar stenen.

Dit betekent trouwens wel dat je minder rente van je inkomsten mag aftrekken en dat je dus meer belasting moet betalen. Maar in de meeste gevallen is dit bedrag nog steeds lager dan de rente die je voor een hypotheek zou moeten betalen. Het is verstandig dit voor je eigen situatie te bekijken. Wil je hier meer over weten? Freek helpt je graag met de rekensom.

5. Je hebt minder kans op een restschuld

De restschuld is de hypotheekschuld die overblijft als je je huis hebt verkocht. Als de waarde van je woning niet daalt, heb je door extra af te lossen minder kans op zo’n restschuld. Dat is fijn als je je huis wilt verkopen.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 1 maart 2022

Situatie

  • Algemeen

Waarom zou ik mijn hypotheek aflossen?

Wil je weten of aflossen voor jou ook de beste oplossing is? Freek kijkt graag met je mee.

Prinsjesdag 2022: 6 highlights voor iedereen die een huis heeft of er een wil kopen

Prinsjesdag 2022. In deze blog delen we 6 highlights voor iedereen die een huis heeft of er een wil kopen.

(Wat) moet je overbieden?

Wat is slim om te doen? Nu overbieden? En zo ja: wat moet je overbieden? Freek vertelt je graag hoeveel je maximaal kunt lenen en geeft tips.

De ECB verhoogde de rente. Wat betekent dat voor jouw hypotheek?

De ECB verhoogde op de rente met 0,5 procentpunt. Dit besluit vertaalt zich in stijgende hypotheekrente. Wat betekent dat voor jouw hypotheek?