Wanneer is het verstandig om je hypotheek over te sluiten?

Als je een huis hebt gekocht, hoef je je voorlopig geen zorgen te maken over je kersverse hypotheek. Maar wat als je hypotheek al een tijdje loopt? Misschien is in de tussentijd je persoonlijke situatie veranderd, wil je je huis verbouwen of loopt je rentevaste periode af. Freek Hypotheek vertelt je wanneer het verstandig is om je hypotheek over te sluiten.

Lagere maandlasten

De rente staat al een tijdje historisch laag. De kans is groot dat de huidige rente lager is dan de rente van jouw hypotheek. Is dat inderdaad het geval? Profiteer dan van de lage rente en breng je maandlasten omlaag. Bij oversluiten kan wel een flinke boete in rekening gebracht worden. Dit pakt dus niet altijd gunstiger uit.

Verandering in persoonlijke situatie

Tijdens de looptijd van je hypotheek kan er veel veranderen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe baan, een scheiding of gezinsuitbreiding. Hierdoor is de kans aanwezig dat je financiële situatie veranderd. In dat geval is het verstandig om je hypotheek eens onder de loep te nemen. Sluit die nog aan op jouw situatie? Zo niet, dan kan oversluiten een verstandige keuze zijn.

Huis verbouwen

Wil je je huis verbouwen, maar heb je niet genoeg eigen geld en wil je daarom geld lenen? Weet dan dat je je verbouwing kunt financieren door je hypotheek over te sluiten. Dit kun je doen in combinatie met een verhoging van je hypotheek. Verhogen kan ook bij de huidige geldverstrekker. Indien er sprake is van een relatief hoge rente kan oversluiten inclusief verhogen voordelig zijn, maar ook hier geldt dat je vaak te maken krijgt met een boete.

Rentevaste periode loopt af

Loopt jouw rentevaste periode op z’n eind? Dan is dit hét moment om te kijken of oversluiten slim is. Als je rentevaste periode afloopt, kun je vaak je hypotheek oversluiten zonder boete. Dat kan je een flink voordeel opleveren!

Overwaarde op woning

Heeft jouw huis overwaarde? Dan bestaat de kans dat je een hypotheek met een lagere hypotheekrente kunt krijgen. En dat kan je weer een hoop geld besparen!

Hier moet je rekening mee houden

Oversluiten gaat niet zomaar. Zo moet het op basis van je inkomen passen, al kent een enkele geldverstrekker hiervoor soepelere normen. Daarnaast moet de woningwaarde hoger liggen dan de hypotheekwaarde. Staat je huis ‘onder water’? Dan is de kans vrij klein dat je kunt oversluiten. De keuze is namelijk beperkt, maar afhankelijk van de geldverstrekker is tot 115 procent van de marktwaarde wel mogelijk. Daarnaast moet je opnieuw kosten betalen voor advies en bemiddeling, de notaris en de taxateur. Uiteindelijk bepalen zaken zoals je hypotheekvorm en het aantal leningdelen of oversluiten voor jou gunstig is.

Persoonlijk advies

Laat je hypotheekadviseur altijd voor je uitzoeken of oversluiten verstandig is. Freek Hypotheek helpt je graag!

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 16 november 2018

Situatie

  • Algemeen

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Een rente van 2,6%? Het kan nog!

We zagen de rentes de afgelopen tijd stijgen naar meer dan 4%. Maar weet je dat het nog steeds mogelijk is om een hypotheek af te sluiten tegen een rente van 2,6%? Lees snel verder.

Nieuw pensioenakkoord: wat betekent dit voor mijn hypotheek?

Het nieuwe pensioenakkoord is vanaf 1 juli 2023 in werking. Maar wat betekent het nieuwe pensioenakkoord voor je hypotheek? Dat lees je hier.

Geld uit stenen halen: zo werkt ’t

Woningeigenaren met een huis met overwaarde kunnen met een hypotheek deze overwaarde opnemen zonder het huis te verkopen. Hoe werkt geld uit stenen halen?