Wanneer moet je je hypotheek aanpassen?

Een hypotheek heeft vaak een doorlooptijd van tientallen jaren. In die tijd kan van alles gebeuren wat van invloed is op je financiële situatie. En dus ook op je wensen of mogelijkheden voor een hypotheek. Bij grote veranderingen moet of kan je hypotheek worden herzien. Maar wanneer moet je je hypotheek aanpassen? Freek schetst een aantal scenario’s.

(Tijdelijk) meer of minder inkomen

Je wordt smoorverliefd, gaat samenwonen en vanaf dat moment dragen jullie samen bij aan de betaling van je hypotheek. Of – een minder romantisch scenario: je raakt je baan kwijt. Met beide veranderingen had je misschien geen rekening gehouden toen je je hypotheek afsloot, terwijl ze wel invloed hebben op het bedrag dat je maandelijks kunt besteden. Wat de mogelijkheden voor je hypotheek zijn, kun je bespreken met je hypotheekadviseur.

Verbouwen

Verbouwen kost vanzelfsprekend geld. Hiervoor kun je je huidige hypotheek verhogen, vaak zonder dat je hier notariskosten voor hoeft te betalen. De bank beoordeelt dan eerst of je de extra lasten kunt betalen en of je voldoet aan de minimale eisen. Let op: het kan interessanter zijn om je hypotheek over te sluiten en/of spaargeld aan te spreken.

Verhuizen

Als je gaat verhuizen, zijn er verschillende mogelijkheden voor je hypotheek. Meestal kan je je hypotheek meeverhuizen, maar je kan ook – al dan niet bij een andere bank – een nieuwe hypotheek afsluiten. Welke keuze interessant is, hangt af van je huidige hypotheekvorm en de rentestand. Freek adviseert je graag.

Scheiding

Jij en je partner besluiten uit elkaar te gaan. Een van jullie blijft wonen in het huis waar jullie samen een hypotheek op hebben. Dan koop de blijvende partner het deel van de verstrekkende partner. Omdat de lasten stijgen voor de blijvende partner, beoordeelt de partner de situatie opnieuw. Inkomen, lasten en de waarde van de woning worden opnieuw beoordeeld. Meestal kan gebruik worden gemaakt van ruimere leennormen. Dat vergroot de haalbaarheid. In een ongunstige situatie kan de bank tot de conclusie komen dat de ‘achterblijver’ niet in het huis kan blijven wonen.

Overleden partner

In deze verdrietige situatie zal ook gekeken moeten worden naar de financiën. Je inkomen wijzigt. Heb je een overlijdensrisicoverzekering, dan de uitkering betaald aan de nabestaande. Samen met de adviseur wordt bekeken wat je met de uitkering gaat doen; aflossen of juist niet? Goed om te weten: vaak kun je bij overlijden van je partner zonder boeterente de hypotheek aflossen.

Misschien is deze pagina ook nuttig voor je: ‘Wat gebeurt er met mijn hypotheek bij overlijden’.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 5 november 2021

Situatie

  • Algemeen

Benieuwd of je je hypotheek moet aanpassen?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Prinsjesdag 2022: 6 highlights voor iedereen die een huis heeft of er een wil kopen

Prinsjesdag 2022. In deze blog delen we 6 highlights voor iedereen die een huis heeft of er een wil kopen.

(Wat) moet je overbieden?

Wat is slim om te doen? Nu overbieden? En zo ja: wat moet je overbieden? Freek vertelt je graag hoeveel je maximaal kunt lenen en geeft tips.

De ECB verhoogde de rente. Wat betekent dat voor jouw hypotheek?

De ECB verhoogde op de rente met 0,5 procentpunt. Dit besluit vertaalt zich in stijgende hypotheekrente. Wat betekent dat voor jouw hypotheek?