Wat doet Corona met de hypotheekrente?

Dat is een vraag die veel huizenbezitters bezighoudt: wat betekent het Corona-virus voor de hoogte van mijn hypotheekrente? De pandemie heeft zonder twijfel een negatieve impact op de economie, die op dit moment nog lang niet te overzien is. De eerste gevolgen van het virus zijn al zichtbaar op de kapitaalmarkt. Daar maakte de rente een opwaartse beweging. Huizenbezitters komen nu door een dreigende verhoging van de hypotheekrente in actie.

Waar pasgeleden de rente over een staatslening van 10 jaar nog -0,7% bedroeg, steeg deze in korte tijd naar +0,04%. Je zou verwachten dat de hypotheekrente in dezelfde richting meebeweegt. Maar doordat miljardenmaatregelen van de Europese Centrale Bank de stijging op de kapitaalmarkt weer wat afvlakken, zijn de effecten op de hypotheekrente nu nog beperkt.

Grote partijen wachten af

Op dit moment heeft een klein aantal geldverstrekkers de hypotheekrente iets verhoogd. De meeste grote partijen wachten de ontwikkelingen echter af. Want wat voor effect heeft het virus op het aantal hypotheekaanvragen? Sowieso hebben de grote partijen nog flink wat hypotheekgeld tegen het oude, lage rentetarief achter de hand, waardoor de rente niet meteen omhoog hoeft.

Aantal hypotheekaanvragen stijgt

Wanneer hypotheekrente stijgt, komen huizenbezitters in actie. Zij waren vaak al van plan om hun hypotheek over te sluiten, maar wel tegen een zo laag mogelijke rente. Hun strategie was afwachten: want zolang de rente daalt, neemt het voordeel toe. Nu het aannemelijk is dat de rente z’n laagste punt heeft bereikt, komen zij in actie. Voor hen is dit het moment om het oversluiten te regelen. Bij Freek wegen we dat overigens wel af tegen andere mogelijkheden: het aanpassen van bijvoorbeeld een deel van de hypotheek of rentemiddeling kan als beste optie uit de bus komen. Oversluiten adviseren we alleen als dat serieus voordeel oplevert.

Persoonlijke zaken

Door alle maatregelen werken veel mensen thuis. Dat geeft net wat meer gelegenheid dan normaal om persoonlijke zaken te regelen. Bijvoorbeeld met betrekking tot je hypotheek. En daar hoef je niet eens de deur voor uit. Het kan telefonisch en via de mail.

We kunnen ons voorstellen dat je nu andere zaken aan je hoofd hebt. Maar zit je met vragen over je hypotheek? Vraag Freek Hypotheek om persoonlijk advies. Het eerste, uitgebreide gesprek is gratis!

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 1 april 2020

Situatie

  • Algemeen

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Prinsjesdag 2022: 6 highlights voor iedereen die een huis heeft of er een wil kopen

Prinsjesdag 2022. In deze blog delen we 6 highlights voor iedereen die een huis heeft of er een wil kopen.

(Wat) moet je overbieden?

Wat is slim om te doen? Nu overbieden? En zo ja: wat moet je overbieden? Freek vertelt je graag hoeveel je maximaal kunt lenen en geeft tips.

De ECB verhoogde de rente. Wat betekent dat voor jouw hypotheek?

De ECB verhoogde op de rente met 0,5 procentpunt. Dit besluit vertaalt zich in stijgende hypotheekrente. Wat betekent dat voor jouw hypotheek?