Wat gebeurt er met je hypotheek bij scheiden?

Scheiden is natuurlijk al vervelend genoeg, maar als je samen met je ex-partner een huis hebt, dan moet je het een en ander regelen. Freek zet het voor je op een rijtje.

Samen eigenaar van het huis

Heb je een koophuis en ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan ben je allebei voor de helft eigenaar. Dat betekent dat jullie allebei een eigenwoningschuld hebben. Ben je op huwelijkse voorwaarden getrouwd? Dan heb je misschien een andere verdeling afgesproken. Blijft een van jullie in het huis wonen? Dan moet je de helft van het huis van je ex kopen.

Wat gebeurt er met de hypotheek?

Als je gaat scheiden, moet de hypotheekverstrekker één van jullie uit hoofdelijke aansprakelijkheid ontslaan. Banken beoordelen deze situatie veelal als een nieuwe hypotheek. De bank kan bijvoorbeeld opnieuw naar het inkomen kijken van degene die in het huis blijft wonen, maar ook naar de waarde van het huis. Ook kan de bank kijken of degene die in het huis wil blijven wonen, de lasten in zijn eentje kan betalen. De bank kan hierbij rekening houden met de hypotheeknormen. Deze zijn bedoeld om de consument te beschermen tegen een te hoge lening bij het kopen van een huis. Zo wordt de hypotheek vaak duurder als de bank deze regels strikt toepast, waardoor je de hypotheek misschien niet kan overnemen als je in het huis wil blijven wonen. Hypotheekverstrekkers mogen bij een scheiding van deze hypotheeknormen afwijken. Let hier dus op!

Huis verkopen

Het huis verkopen is natuurlijk ook een optie. Na de verkoop wordt de hypotheek afgelost. Is er overwaarde op de verkochte woning? Dan krijg je te maken met de eigenwoningreserve. De overwaarde kun je gebruiken om een nieuw huis te kopen; de hypotheekrente is anders (voor dat deel) niet meer aftrekbaar. Verkopen jullie de woning met verlies? Dan houden jullie een restschuld over. Als er sprake was van een hypotheek met NHG, dan kan de NHG in sommige gevallen de restschuld kwijtschelden.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 22 mei 2018

Situatie

  • Scheiden

Wil je weten wat voor invloed een scheiding
heeft op jullie hypotheek?

Freek adviseert je graag! Stel je vraag online of maak een afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt.

Eerste hulp bij scheiden of relatiebeëindiging: wat gebeurt er met je hypotheek?

Als je een huis koopt, denk je misschien niet na over wat er met je huis of hypotheek gebeurt in geval van scheiden of relatiebreuk. Op zich is dat logisch – je koopt tenslotte samen een woning met de intentie om daar lang en gelukkig te blijven wonen. Het kan echter geen kwaad om vooraf de gevolgen van een relatiebreuk in kaart te brengen.

Je hypotheek na een scheiding

Een hypotheek roept bij een echtscheiding vaak veel vragen op. Als jullie uit elkaar gaan en jullie samen een eigen woning hebben, dan komt daar heel wat bij kijken. Zowel op juridisch, financieel en fiscaal vlak.

Wat betekent een scheiding voor jouw hypotheek?

Een hypotheek roept bij een scheiding vaak veel vragen op. Als jullie uit elkaar gaan en jullie hebben een eigen huis dan komt daar heel wat bij kijken, zowel op juridisch, financieel en fiscaal vlak.