Wat is een overbruggingshypotheek?

Enige tijd geleden hebben we de verschillen tussen een lineaire en een annuïteitenhypotheek toegelicht. Nu nemen we de overbruggingshypotheek onder de loep. Hoe werkt de overbruggingshypotheek en wat zijn de kosten?

Wat is een overbruggingshypotheek?

Met een overbruggingshypotheek neem je een voorschot op de overwaarde van je huidige huis (de waarde van je woning is hoger dan het resterende hypotheekbedrag). Als de overdracht van je nieuwe huis eerder plaatsvindt dan de overdracht van je huidige huis, ben je tijdelijk eigenaar van twee woningen. In het geval je de overwaarde van je oude huis wilt of moet gebruiken voor de aankoop van de nieuwe woning, dan wordt (een deel van) de overwaarde voorgefinancierd met een overbruggingshypotheek. Want de overwaarde komt pas vrij als je huidige woning overgedragen wordt bij de notaris. Er is dan een tijdelijk tekort. 

Hoe werkt die overbruggingshypotheek dan?

De overbruggingshypotheek compenseert dat tekort totdat je huidige huis overgedragen wordt bij de notaris. Zo’n hypotheek kan je in de regel afsluiten voor maximaal twee jaar, maar hier geldt: hoe korter, hoe beter. In die tijd betaal je alleen rente over het bedrag dat je ‘overbrugt’. Zodra het huis verkocht wordt, lost de notaris de overbruggingshypotheek in één keer af. Een gevolg van deze constructie is wel dat je enige tijd voor hogere lasten komt te staan. Want in feite heb je drie hypotheken tegelijk: die van je oude huis, de overbruggingshypotheek én die van je nieuwe huis. Het is van belang de betaalbaarheid vooraf goed te bespreken met jouw adviseur.

Hoogte van de overbrugging

De maximalehoogte van de overbrugging is in de regel 100% van de overwaarde indien de huidige woning onvoorwaardelijk is verkocht. Als dat niet het geval is, dan is de maximale hoogte ongeveer 90%.

Wat zijn de kosten van een overbruggingshypotheek?

De rente die je betaalt is wat hoger dan bij een ‘gewone’ hypotheek. Het vraagt werk van de geldverstrekker en de looptijd is altijd voor een beperkte duur. Wel is het zo dat ook de rente van een overbruggingshypotheek fiscaal aftrekbaar is.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 20 augustus 2020

Situatie

  • Volgende woning kopen

Wil je graag persoonlijk advies?

Een overbruggingshypotheek sluit je niet zomaar af. Daar heb je kennis voor nodig, plus een goed overzicht van welke partijen de beste voorwaarden bieden. Stel je vragen online of maak een afspraak met Freek bij jou in de buurt.

5 Tips voor het bezichtigen van een huis

Tweemaal per jaar organiseert de NVM een Open Huizen dag. Je kunt dan een groot aantal huizen bezichtigen zonder afspraak. Dit is hét moment om te oriënteren op de huizenmarkt. Maar waar let je dan op? Hoe gebruik je deze dag optimaal? Wij hebben de beste tips voor je verzameld.

Een tweede huis kopen met overwaarde

Met de overwaarde van je huis kun je verschillende dingen doen. Bijvoorbeeld een tweede huis kopen met overwaarde. Lees hier wat de mogelijkheden zijn.

Tijdelijke vrijstelling overdrachtsbelasting starters

Starters worden de komende 5 jaar vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Is deze tijdelijke vrijstelling gunstig of juist niet? Lees verder.