Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

Met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) ben je zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Als je de hypotheek niet meer kunt opbrengen vanwege bijvoorbeeld een inkomensdaling door echtscheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van je partner, springt NHG bij. Bovendien beperk je met NHG de financiële risico’s van een eigen koopwoning. Hoe het precies werkt en wat de kosten en voorwaarden zijn? Freek legt het uit!

Hoe werkt Nationale Hypotheek Garantie?

Bij een NHG staat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen borg voor de terugbetaling van je lening. Als je op een gegeven moment om een van bovengenoemde redenen niet meer aan je verplichtingen kunt voldoen, zal je je huis moeten verkopen. Stel dat de verkoopopbrengst niet voldoende is om jouw lening helemaal af te lossen, betaalt het Waarborgfonds het verschil. De NHG-regeling geeft de geldverstrekker dus extra zekerheid. Om die reden kunnen zij jou extra korting geven op de rente. Die kan oplopen tot 0,6% per jaar, wat bij een leensom van € 250.000 neerkomt op € 125 lagere rentelasten per maand.

Vangnet als je je hypotheek niet meer kunt betalen

Veranderingen in je persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je financiële situatie. Zo kun je misschien je hypotheek niet meer betalen als:

– je relatie stopt;
– je arbeidsongeschikt of werkloos raakt;
– of je partner is overleden.

Bij deze situaties springt NHG bij.

Nationale Hypotheek Garantie voorwaarden

Niet iedereen kan gebruik maken van de NHG. Je komt in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie als de marktwaarde van de woning maximaal € 310.000 is (in 2021 wordt de grens voor een NHG-hypotheek verhoogd naar € 325.000). Heb je een hogere hypotheek nodig? Dan is Nationale Hypotheek Garantie voor jou dus niet mogelijk. Daarnaast moet de woning die je koopt je hoofdverblijf zijn.

Heb je al NHG op je bestaande lening?

Dan kun je voor de kwaliteitsverbetering een aanvullende lening afsluiten. Voor de bestaande lening heb je al premie betaald. Daarom hoef je alleen nog premie te betalen voor de aanvullende lening. Het is natuurlijk toegestaan om een geheel nieuwe lening af te sluiten, ook dan betaal je alleen de NHG-premie over het gedeelte dat je meer leent.

Heb je nog geen NHG op je bestaande lening?

Dan zijn er 2 opties:

– Een aanvullende lening. Deze optie wordt vaak gekozen als de condities van de bestaande lening, zoals bijvoorbeeld het rentepercentage, moeten blijven bestaan. Je betaalt de NHG-premie over de totaalsom van de bestaande en de aanvullende lening.
– Een geheel nieuwe lening. Ook hierbij betaal je de premie over de geheel nieuwe lening.

Kosten Nationale Hypotheek Garantie

Voor de NHG betaal je een eenmalig bedrag. In 2020 is dit 0,7% over het hypotheekbedrag.

Energiebesparende maatregelen en NHG

Neem je energiebesparende maatregelen, dan mag je 106% van je woningwaarde lenen. Je NHG-grens is dan € 328.600 (106% van € 310.000). Je moet dat deel dan wel volledig gebruiken voor de energiebesparende maatregelen.

Voordelen Nationale Hypotheek Garantie

Er zijn dus diverse redenen om voor de NHG te kiezen. Wij zetten de voordelen op een rij:

– Je krijgt korting op je hypotheekrente;
– Je krijgt hulp bij betalingsproblemen;
– Je hebt ruimere normen voor woningbehoud na een relatiebreuk;
– Je houdt geen restschuld over bij gedwongen verkoop.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 24 november 2020

Situatie

  • Algemeen

Wil jij persoonlijk advies over of de Nationale Hypotheek Garantie iets voor jou is?

Stel je vraag online of maak een afspraak met Freek bij jou in de buurt.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.

Lenen voor verduurzamen? Dit is er mogelijk

Denk je erover geld te lenen voor het verduurzamen van je huis? Freek legt uit wat de mogelijkheden zijn.