Wat kost hypotheek oversluiten?

De hypotheekrente is nog steeds bijzonder laag. Is jouw hypotheekrente hoger dan de huidige rente? Dan kan het oversluiten van je hypotheek interessant zijn. Want met een lagere rente ben je per maand minder kwijt aan je hypotheek. Maar wat kost nou eigenlijk? Freek legt het je uit.

Een goede reden om je hypotheek over te sluiten

Voor veel mensen zijn lagere maandlasten dé reden voor het oversluiten van hun hypotheek. En betaal je minder voor je hypotheek, dan hou je meer geld over voor andere (en vaak leukere!) dingen. Zeker nu de hypotheekrente nog steeds zo laag is, is oversluiten voor veel woningeigenaren het overwegen waard. Sluit je je hypotheek over, dan kan het een goed idee zijn om voor een langere rentevastperiode te kiezen. Zo heb je langer plezier van je lage maandlasten.

Boete voor vervroegd aflossen

Je hypotheek oversluiten betekent dat je jouw huidige hypotheek vervroegd aflost en bij een andere hypotheekverstrekker een nieuwe hypotheek afsluit. Omdat je eerder aflost dan je afgesproken had met je geldverstrekker, moet je in veel gevallen een boeterente betalen. De reden hiervoor is dat jouw geldverstrekker inkomsten misloopt omdat jij het contract opzegt. Daar wil deze partij graag compensatie voor ontvangen. Vandaar de afkoopkosten (ook wel boeterente genoemd).

Wat kost hypotheek oversluiten? Alle kosten op een rij

  • De boeterente of afkoopkosten. Als je je hypotheek opzegt vóór het einde van de rentevastperiode, moet je in veel gevallen een boeterente betalen. Hoe hoog die is,is afhankelijk van het renteverschil en de resterende rentevastperiode.
  • Taxatiekosten. Omdat je een nieuwe hypotheek gaat afsluiten, moet je je woning opnieuw laten taxeren.
  • Notariskosten. Voor een nieuwe hypotheek moet een hypotheekakte worden opgesteld. Dat gebeurt bij de notaris.
  • Bemiddelings- en advieskosten. Om een nieuwe hypotheek af te sluiten heb je ­hypotheekadvies nodig. Freek is altijd transparant over de kosten. Vraag daarom gerust na bij Freek hoeveel hypotheekadvies in jouw geval kost.

Wegen de voordelen wel op tegen de kosten?

We kunnen ons voorstellen dat je denkt: is oversluiten van mijn hypotheek nog wel aantrekkelijk, met al die kosten? Natuurlijk rekenen we dat van te voren goed voor je uit. In de praktijk zien we dat de meeste mensen door het oversluiten van hun hypotheek (inclusief alle kosten) goedkoper uit zijn iedere maand. Het goede nieuws is dat je de boeterente die je betaalt vaak kunt meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Over dit deel van je lening heb je alleen geen recht op hypotheekrenteaftrek. Daarnaast zijn de kosten van het oversluiten van je hypotheek vaak in zijn geheel aftrekbaar van je inkomstenbelasting.

Wil je weten wat je hypotheek oversluiten jou oplevert?

Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek met Freek bij jou in de buurt. Bij de eerste afspraak krijg je direct een goede indicatie van de kosten én opbrengsten van het oversluiten van je hypotheek.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 3 februari 2022

Situatie

  • Oversluiten

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Je hypotheek dit jaar nog oversluiten kan je een paar honderd euro opleveren

Als je je hypotheek dit jaar nog oversluit, profiteer je nog van de hogere hypotheekrenteaftrek. Freek legt je uit hoe dat zit!

Wat is de verwachte renteontwikkeling voor 2021 en daarna?

Is oversluiten ook in 2021 nog interessant? Freek vertelt wat we kunnen verwachten met de renteontwikkeling in de tweede helft van 2021.

Freek Break Magazine mei 2020

Bekijk hier het online magazine van Freek Hypotheek!