(Wat) moet je overbieden?

De huizenmarkt is aan het afkoelen. De rente stijgt en de concurrentie daalt. Overbieden komt nog steeds vaak voor, maar met minder idiote bedragen. Ook afdingen gebeurt weer steeds vaker. Wat is slim om te doen? Nu overbieden? En zo ja: wat moet je overbieden? Of is het juist slim om te kijken naar (klus)huizen iets boven je budget en af te dingen? Lastige materie. Freek vertelt je graag hoeveel je maximaal kunt lenen en geeft tips. Zodat je – als je je droomhuis vindt – meteen weet tot hoever je kunt gaan.

De vraag naar woningen is nog steeds groot en overbieden komt nog steeds vaak voor. Vorig jaar spande de kroon: volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is in 2021 bijna driekwart van de huizen verkocht voor een bedrag dat hoger ligt dan de vraagprijs. Een groot verschil met 2017: toen werd slechts één op de vijf woningen boven de vraagprijs verkocht. Inmiddels wordt duidelijk dat de huizen waar veel aan moet gebeuren – de zogenoemde klushuizen – in prijs dalen. Heb je twee rechterhanden? Dan is dit een goed moment om te kijken of er wat voor je bij zit.

Overbieden: niet overal evenveel

Hoewel de vraag naar woningen heel groot is, komt overbieden niet overal voor. Bijna drie van de vier huizen worden boven de vraagprijs verkocht, maar je ziet grote verschillen. Er zijn woningen waarvan de vraagprijs daalt omdat er al twee tot drie maanden geen geïnteresseerden voor zijn en er zijn rijtjeshuizen waarop flink wordt overboden. Ook zijn er verschillen te zien tussen gemeenten. We zien steeds minder inschrijvingen en juist vaker dat er weer ‘gewoon’ een onderhandeling op gang komt.

Wat moet je overbieden?

Het is verstandig om van tevoren te bekijken wat het gemiddelde percentage is dat wordt overboden in de plaats waar jij graag wilt wonen. Het CBS heeft hiervoor per gemeente de cijfers in kaart gebracht. In de tabel zie je wat in 2021 het gemiddelde verschil was tussen de vraagprijs en de verkoopprijs van woningen. Met de zoekfunctie kun je op zoek naar de gemeente van jouw keuze*. Het zijn cijfers van vorig jaar, maar je kunt ze wel goed gebruiken als referentie voor een bieding op dit moment. (Bronnen: CBS en Business Insider Nederland.)
* De cijfers van een aantal gemeenten ontbreken nog.

Overbieden of afdingen: hoever kun je gaan?

Het is slim dat je van tevoren weet hoever je kunt gaan met je bod. Freek vertelt je graag wat je maximaal kunt lenen en wat je dus maximaal kunt (over)bieden. Wel zo handig als de tijd dringt. Maar let op: dat je veel kúnt lenen, wil niet zeggen dat dit ook verstandig is. Houd ook rekening met andere kosten die bij een nieuw huis horen, bijvoorbeeld hogere energiekosten. En goed om te weten: een hypotheekverstrekker gaat bij het verschaffen van een lening uit van de taxatiewaarde van een huis: dit bedrag kun je maximaal lenen. Ga je overbieden, dan moet je het bedrag boven de taxatiewaarde dus zelf bijleggen.   

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 12 augustus 2022

Situatie

  • Algemeen

Vragen over jouw maximale leenbedrag?

De hypotheekadviseurs van Freek staan voor je klaar! Bel jouw lokale adviseur, stel je vraag online of plan direct een afspraak in.

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.