Wat te doen met de overwaarde van je huis?

Is jouw huis op dit moment meer waard dan de hoogte van je hypotheek? Dan kun je – zonder te verhuizen – de overwaarde opnemen. Hoe dit precies in zijn werk gaat? Freek Hypotheek legt het uit.

Overwaarde opnemen mogelijk

Als de prijs van je huis stijgt of je al veel hebt afgelost, kan er sprake zijn van overwaarde. Het huis is dan meer waard dan de hypotheek. Dit vermogen wordt normaal pas weer contant geld als je je huis verkoopt. Het lijkt dan ook slim om de overwaarde op te nemen door te verhuizen naar een goedkopere woning of door te gaan huren, maar je hoeft niet altijd te verhuizen om de overwaarde op te nemen. Je neemt in dat geval eigenlijk een voorschot op de overwaarde van de woning.

Mogelijkheden om overwaarde op te nemen

De mogelijkheden om de overwaarde op te nemen, zijn de laatste jaren uitgebreid. Zo kun je grond verkopen, je hypotheek verhogen, een krediethypotheek afsluiten, de verzilverlening en meer. Dit is echter allemaal maatwerk. Ben jij hierin geïnteresseerd? Vraag dan een vrijblijvend gesprek aan met Freek Hypotheek.

Aftrekbaarheid rente overwaarde

Besteding van de middelen en de aflosvorm bepalen de eventuele aftrekbaarheid van de rente. Alleen als de verhoging wordt aangewend voor woningverbetering én de leensom wordt daarna weer in maandelijkse termijnen afgelost, is de rente aftrekbaar. Soms past het beter bij klantwensen om daarom vrijwillig af te zien van aflossing en daarmee ook vrijwillig van rente-aftrek waarna de lening naar de fiscale vermogensbox 3 verhuist.

Overwaarde opnemen voor senioren

Vooral bij ouderen bestaat de behoefte om de overwaarde te verzilveren, bijvoorbeeld voor een aanvulling op het pensioen of voor aanpassingen om langer thuis te kunnen blijven wonen. Omdat het voor senioren lastig kan zijn de hypotheek te verhogen (bijvoorbeeld als het inkomen weinig ruimte biedt), is er de verzilverhypotheek of opeethypotheek. Steeds meer geldverstrekkers bieden de mogelijkheid om de overwaarde op latere leeftijd te verzilveren, voor allerlei verschillende wensen en doelen van deze doelgroep. Er is vaak meer mogelijk dan wordt aangenomen!

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 15 december 2020

Situatie

  • Algemeen , Met pensioen

Wil jij advies over het opnemen van de overwaarde van je huis?

Stel je vraag online of maak een afspraak met Freek bij jou in de buurt.

Tot welke leeftijd kan ik een hypotheek afsluiten?

Te oud zijn voor een hypotheek, kan dat? Het is bij Freek Hypotheek een veelgehoorde vraag en onterecht een zorg die leeft onder ouderen. In dit artikel geven we het antwoord op de vraag: tot welke leeftijd kan ik een hypotheek afsluiten? Er is geen maximumleeftijd voor het afsluiten van een hypotheek. Wel spelen er […]

Een hypotheek op latere leeftijd: het kan!

Willie (79) en Joke (78) zochten na 52 jaar in hun ruime woning een kleiner, gelijkvloers appartement waar ze nog jarenlang kunnen wonen. Een spannende stap, want kon het echtpaar op hun leeftijd nog wel een hypotheek krijgen? Dankzij de hulp van Freek Hypotheek durfden ze de stap te maken en zijn de financiële zaken […]

Prinsjesdag 2022: 6 highlights voor iedereen die een huis heeft of er een wil kopen

Prinsjesdag 2022. In deze blog delen we 6 highlights voor iedereen die een huis heeft of er een wil kopen.