Wat voor invloed heeft het coronavirus op de huizenmarkt?

Het coronavirus heeft invloed op elke branche, ook op de huizenmarkt. Sinds de uitbraak hebben bijvoorbeeld meer starters een huis gekocht. Is dit een tijdelijke opleving of een blijvende verandering? We geven een update van de ontwikkelingen in de huizenmarkt.

Bezichtigingen en biedingen geven een goed beeld van de actuele stemming op de woningmarkt. Die lopen namelijk vooruit op de cijfers van het kadaster die de feitelijke overdracht pas veel later registreert. Daarom gebruiken we die cijfers om de ontwikkelingen op de huizenmarkt inzichtelijk te maken.

Meer bezichtigingen dan vorig jaar

In het tweede kwartaal van 2020 werden gemiddeld 18 bezichtigingen per woning aangevraagd. In hetzelfde kwartaal in de afgelopen drie jaar lag dit gemiddelde lager op 14. Een duidelijke stijging dus.

Koopstarters stappen nu (toch) in

Vooral koopstarters zijn meer aanwezig op de woningmarkt. Het aantal hypotheekaanvragen van huizenkopers tot 35 jaar nam in april, mei en juni met 40 procent toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Dit komt door de gewijzigde marktomstandigheden sinds de corona-uitbraak. Vanwege de economische onzekerheid zetten meer mensen liever eerst hun huis te koop voordat ze een nieuw huis kopen. Starters hebben dus meer keuze, want er komen meer huizen op de markt. Wat ook meespeelt is de ongewisse (economische) toekomst. Omdat starters bang zijn voor rentestijgingen of baanverlies, willen ze nu hun slag slaan.

Veelal voor of boven de vraagprijs verkocht

Huizenkopers zijn ook bereid om flink te overbieden. In het tweede kwartaal van dit jaar werd 63% van de huizen voor of boven de vraagprijs verkocht. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 48%. Veel kopers hebben eigen geld en/of overwaarde en zijn bereid om een forse prijs op tafel te leggen om nu een woning te kopen. Van belang voor een financiering is de getaxeerde marktwaarde en die kan hoger of lager zijn dan een vraag- of koopprijs.  

De vrees voor dalende prijzen en stijgende rentetarieven is nog niet gegrond. De woningmarkt draait op volle toeren en records worden gebroken.  De markt laat een opvallend positief beeld zien in een tijd waarin dit misschien niet werd verwacht.

Bron: makelaarsland.nl, nrc.nl

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 21 augustus 2020

Situatie

  • Algemeen

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak met Freek bij jou in de buurt.

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.