Wat zeggen de politieke partijen over jouw hypotheek?

De verkiezingen komen er aan. Op 15 maart 2017 mogen we weer naar de stembus. Zoals bij elke landelijke verkiezing wordt ook over hypotheken gesproken en dan vooral over de hypotheekrenteaftrek. Welke standpunten staan in de verkiezingsprogramma’s van de acht partijen die op dit moment het hoogst staan in de Peilingwijzer? Freek zet ze op een rij!

Hypotheekrenteaftrek beperken

De hypotheekrenteaftrek staat ter discussie. VVD zegt hier echter niets over. Wat zeggen de partijen?

  • Het CDA wil de hypotheekrenteaftrek beperken tot de eerste belastingschijf.
  • De ChristenUnie wil naast een aanpassingen van het belastingstelsel dat de maximale hypotheekrenteaftrek wordt afgetopt voor hypotheken boven de 750.000 euro.
  • D66 gaat voor een versnelde verlaging van de hypotheekrenteaftrek naar 30%.
  • Ook GroenLinks wil dat er een versneld afbouwprogramma komt voor de hypotheekrenteaftrek.
  • Het maximale bedrag waarover hypotheekrente kan worden afgetrokken wil de PvdA in tien jaar aftoppen op €500.000 per huishouden.
  • In het verkiezingsprogramma van de SP staat dat voor hypotheken boven de 350.000 euro de hypotheekrenteaftrek moet worden beperkt tot 42%.

Makkelijker een hypotheek krijgen

De VVD vindt het belangrijk dat het makkelijker wordt om een hypotheek te krijgen. De grootste partij vindt dat er meer gekeken moet worden naar de situatie en het vooruitzicht, dan alleen naar de feiten en het verleden. Dit geldt zeker ook voor zzp’ers en starters. Ook het CDA heeft in het programma opgenomen dat starters makkelijker een hypotheek kunnen krijgen.

Profiteren van de lage rente

Het CDA wil dat hypotheekverstrekkers meer doen om hun klanten te laten profiteren van de lage hypotheekrente. Lagere, transparante, reële boetes voor oversluiten moeten hier aan bijdragen.

Eigenwoningforfait en overdrachtsbelasting afschaffen

D66 wil een kostenbesparing voor huizenbezitters en huizenkopers door het eigenwoningforfait en de overdrachtsbelasting af te schaffen. ChristenUnie wil dat de overdrachtsbelasting vervalt voor starters.

Huren omlaag

In het programma van de PVV is geen aandacht voor hypotheken. Wel vindt de partij dat de huren omlaag moeten.

Hypotheek aflossen met je pensioen

ChristenUnie, D66 en de VVD vinden dat het mogelijk moet worden een deel van je pensioen op te nemen om je hypotheek af te lossen of geld aan je kinderen te schenken.

Lagere maximale hypotheek

De CDA vindt dat er meer eigen geld ingebracht moet worden bij het kopen van een huis. Vanaf 2018 mag nog maximaal 100% van de waarde van de woning gefinancierd worden met een hypotheek. De CDA wil dit nog verder beperken.

En wat vindt Freek?

Freek geeft geen oordeel over de voorgestelde wijzigingen.  Wij vinden het vooral belangrijk dat de hypotheek steeds passend wordt gehouden bij jouw persoonlijke situatie. Worden er straks door de nieuwe regering plannen gemaakt waardoor jouw hypotheek aangepast moet worden, dan helpt Freek je daarmee. Want Freek zorgt voor je hypotheek.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 6 maart 2017

Situatie

  • Algemeen

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.

Lenen voor verduurzamen? Dit is er mogelijk

Denk je erover geld te lenen voor het verduurzamen van je huis? Freek legt uit wat de mogelijkheden zijn.