“Wees terughoudend met kopen van huis zonder voorbehoud van financiering”

Een waarschuwing vanuit de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP). Zij roept consumenten op terughoudend te zijn bij het kopen van een huis zonder voorbehoud van financiering.

Bij het kopen van een woning is het gebruikelijk om dit onder voorbehoud van financiering te doen. Dit betekent dat als het de koper niet lukt om een geldlening aan te gaan, hij binnen een bepaalde periode de koop zonder kosten ongedaan kan maken.

Consument onder druk door krappe woningmarkt

Door de krapte op de woningmarkt zien consumenten steeds vaker af van het voorbehoud van financiering. Dat vindt de NVHP een zorgelijke ontwikkeling. Als de koper de financiering niet rond krijgt, moet hij de verkoper een hoge boete betalen. Dit is vrijwel altijd 10 procent van de afgesproken koopsom. Een hoop geld dus!

Controle VvE’s

Bovendien ziet de NHVP dat geldverstrekkers steeds strenger worden. Naast het checken of de lening voor de consument op lange termijn verantwoord is, wordt bijvoorbeeld bij Verenigingen van Eigenaren gecontroleerd of ze genoeg geld hebben gespaard voor onderhoud. Als de reservering niet op orde is, kan de hypotheekaanvraag worden afgekeurd. Het is dus belangrijk om je financiële zaken goed op orde te hebben, voordat je zonder voorbehoud van financiering koopt.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 15 maart 2019

Situatie

Wil je goed voorbereid op huizenjacht? Kom dan eens langs bij Freek! Wij berekenen graag voor je hoeveel hypotheek je kunt krijgen en welke maandlasten daarbij horen.

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.