Doordat de overdrachtsbelasting sinds dit jaar is afgeschaft voor personen onder de 35 jaar, scheelt dat starters 2% van de aankoopprijs van hun eerste woning. Dit betekent echter niet automatisch dat er helemaal geen kosten koper voor starters meer zijn. Hoe het precies zit? Freek legt het uit.
Wil jij een huis kopen als starter en ben je benieuwd hoeveel kosten koper jij zou moeten betalen? Freek zoekt het graag voor je uit!
Geen overdrachtsbelasting voor starters
Kopers van 18 tot 35 jaar betalen sinds 2021 eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. Dat maakt de aankoop van een woning een stuk goedkoper. Vanaf 1 april 2021 geldt daarbij ook nog de regel dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen, betalen nog wel gewoon 2% overdrachtsbelasting. Bij stellen waarvan een iemand onder de 35 jaar is en een iemand boven de 35 jaar, krijgt alleen degene onder de 35 jaar vrijstelling over het eigendomsdeel. De 35-plusser betaalt over zijn/haar deel dus wel gewoon 2% belasting. En beleggers betalen sinds dit jaar meer overdrachtsbelasting, namelijk 8%.
Wel of geen kosten koper voor starters?
Hoeveel betalen starters dan nog wel aan kosten koper als ze een huis kopen? Dat zit zo. Je kunt maximaal 100% van de marktwaarde lenen met je hypotheek, maar alle kosten die je daarnaast maakt om een huis te kopen, moet je zelf betalen: de kosten koper. Denk hierbij aan:
- notariskosten voor de hypotheekakte,
- notariskosten voor de eigendomsakte,
- inschrijving in het kadaster,
- overdrachtsbelasting (voor personen boven de 35 jaar),
- makelaarskosten,
- bankgarantie,
- taxatiekosten,
- NHG-kosten,
- advies- en bemiddelingskosten.
Nog goed om te weten: bij de aankoop van een nieuwbouwwoning betaal je niet voor de eigendomsakte, overdrachtsbelasting en inschrijving in het kadaster.
Geplaatst
- Freek Hypotheek
- 9 juni 2021
Situatie
- Eerste woning , Huren of kopen