Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde (waardering onroerende zaken). Denk daar wel even over na: een hoge WOZ-waarde kan namelijk ook een financieel voordeel opleveren.

WOZ-waarde van invloed op lokale belastingen

Aan het begin van ieder jaar ontvang je van de gemeente de nieuwe WOZ-waarde van je woning. Aan de hand van de WOZ-waarde van jouw woning wordt de hoogte van een aantal lokale belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de waterschapsbelasting vastgesteld. Wanneer je alleen naar de belastingen kijkt is een zo laag mogelijke WOZ-waarde het aantrekkelijkst.

Inkomstenbelasting en de WOZ-waarde

Ook bij de inkomstenbelasting speelt de WOZ-waarde een rol. Hier gaat het om het eigenwoningforfait. Dit is het bedrag dat de fiscus optelt bij je inkomen. Het eigenwoningforfait bedraagt in 2024 voor huizen met een waarde tussen € 75.000 en € 1.200.000 0,35 procent van de WOZ-waarde.

Erfbelasting

En dan is er nog de erfbelasting. Wie een woning erft, betaalt erfbelasting over de WOZ-waarde van de woning en niet over de waarde waartegen de woning uiteindelijk wordt verkocht. Uiteraard heb je die waarde dan graag zo laag mogelijk. Je mag als erfgenaam kiezen uit twee WOZ-waardes. Erfde je bijvoorbeeld in 2023 een huis, dan kun je de WOZ-waarde uit 2023 nemen (met waardepeildatum 1-1-2022) of die van 2024 (met waardepeildatum 1-1-2023). Ook erfgenamen kunnen bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde.

Een huis verkopen

Maar naast de fiscale zaken zijn er andere factoren waarin de WOZ-waarde een rol speelt en waarbij een lage waarde niet altijd gunstig is. De WOZ-waarde speelt bijvoorbeeld een rol bij de aankoop en verkoop van een huis.

De WOZ-waarde geeft inzicht in de marktwaarde van de woning en kopers zullen hier rekening mee houden wanneer ze een bod uitbrengen. Zij zullen vragen hebben wanneer er een groot gat zit tussen de vraagprijs en de WOZ-waarde. Als verkoper heb je dus baat bij een zo hoog mogelijke WOZ-waarde. Ga je binnenkort verhuizen en je huis op de markt brengen, laat de WOZ-waarde dan lekker met rust. Of maak juist bezwaar tegen een in jouw ogen te lage WOZ-waarde, dat kan natuurlijk ook.

Hypotheek en WOZ-waarde: hogere waarde, mogelijk lagere risicoklasse

Tot slot is het mogelijk dat de bank jouw hypotheekrente verlaagt wanneer de WOZ-waarde van je woning fors toeneemt. Bij een hogere waardoor verandert ook de verhouding tussen de hoogte van jouw hypotheek en de waarde van de woning. Die verhouding bepaalt in welke risicoklasse de bank jouw hypotheek heeft ondergebracht. En hoe lager jouw hypotheekschuld ten opzichte van de marktwaarde, hoe lager ook het rentepercentage zal uitvallen.

Afhankelijk van de indeling die jouw geldverstrekker hanteert kan het maar zo enkele tienden schelen en dat levert je op jaarbasis een behoorlijk bedrag op. Bij sommige geldverstrekkers volstaat het insturen van de nieuwe WOZ-waarde. Anderen vragen aanvullend om een taxatierapport. Natuurlijk helpen de adviseurs van Freek Hypotheek je hier graag mee. Neem contact op met een adviseur bij jou in de buurt.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 29 februari 2024

Situatie

  • Algemeen

Wil je graag persoonlijk advies van een hypotheekadviseur?

Stel je vraag via deze website of plan direct een afspraak in. Aan het eerste gesprek zijn nooit kosten verbonden, je zit dus nergens aan vast.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.

Lenen voor verduurzamen? Dit is er mogelijk

Denk je erover geld te lenen voor het verduurzamen van je huis? Freek legt uit wat de mogelijkheden zijn.