Wel of niet je hypotheek wijzigen i.v.m. de lage rente?

Corona of niet, de woningmarkt deinst niet terug. Sterker nog: geldverstrekkers verlagen weer massaal de hypotheekrente. Dat meldt Freek Hypotheek. “Het totaalgemiddelde stevent af op een nieuw laagterecord.” Dat klinkt als een goed moment om jouw hypotheek te wijzigen, maar is dat wel zo? Wij geven advies!

Afgelopen maand hebben bijna alle geldverstrekkers hun tarieven verlaagd, zo ook de grote namen als ABN Amro, Rabobank, ING, NS, Aegon, NN, Munt en ASR. Het totaalgemiddelde van de rentevaste tarieven voor een annuïteitenhypotheek ligt nu op 1,74%. Dat is alweer lager dan begin dit jaar, maar nog wel hoger dan het huidige laagterecord: de 1,62% van half maart. Mogelijk bereikt de rentestand binnenkort een nieuw laagterecord.

Grotere marges

De rentestand mag dan flink gedaald zijn, geldverstrekkers houden toch ook de handrem gereed. “De marge die geldverstrekkers aanhouden, het verschil tussen de in- en verkoopprijs van de hypotheekrente, ligt ongeveer 0,30 procentpunt hoger dan in de relatief stabiele rentejaren 2017 en 2018. Ook het renteverschil tussen voor de aanbieder veilige hypotheken met NHG en hypotheken zonder garantie bedraagt zo’n 0,10 procentpunt meer dan in maart nog het geval was.”

Nieuwe hypotheekrecords

Niet alleen de rentestand is onderweg naar een nieuw (laagte)record, ook de woningmarkt blijft record na record verbreken. In augustus was de gemiddelde huizenprijs 8,2% hoger dan in dezelfde maand in 2019. De hypotheekproductie pluste met 13% en ook het aantal hypotheekaanvragen ligt ruim 15% hoger dan over dezelfde periode van 2019. Hoe dat kan? In plaats van verhuizen en dus nieuwe hypotheken aanvragen, maken woningeigenaren nu meer gebruik van het wijzigen of verhogen van hun hypotheek, bijvoorbeeld voor een verbouwing. Overigens gaat het met de huizenverkoop ook nog steeds goed. In het derde kwartaal van 2020 is 14% meer huizen verkocht ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

Hypotheek oversluiten of wijzigen i.v.m. lage rente

Of het interessant is om je hypotheek nu over te sluiten i.v.m. de lage rente, verschilt per klant. Oversluiten is namelijk niet altijd de beste oplossing voor jouw wensen. Een andere optie is om je hypotheek te wijzigen, zoals het overstappen naar een nieuwe rentevaste periode of naar een andere hypotheekvorm. We kijken hierin ook naar de opties bij je huidige hypotheekverstrekker. Of jij je hypotheek nu wilt oversluiten of wijzigen, Freek kijkt naar jouw wensen en mogelijkheden en vertaalt die in een aanpassing van je huidige hypotheek(vorm) of in een oversluiting van je hypotheek, als dit voor jou als klant de beste oplossing is.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 26 oktober 2020

Situatie

  • Algemeen

Wil jij persoonlijk advies bij het wijzigen of oversluiten van je hypotheek i.v.m. de lage rente?

Stel je vraag online of maak een afspraak met Freek bij jou in de buurt.

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.