Wil jij een huis kopen als starter? Dit moet je weten!

Wil jij vanuit je ouderlijk huis voor het eerst een huis kopen? Of woon je nu in een huurhuis en wil je vanuit daar voor het eerst een huis kopen? Dan word je gezien als een starter op de woningmarkt, ongeacht je leeftijd. Wat zijn de mogelijkheden voor starters en wat moet je weten? Freek Hypotheek vertelt het je!

Wil jij een huis kopen als starter en direct weten hoeveel jij kunt lenen en welke hypotheek bij jou past? Freek adviseert je graag!

Als starter een huis kopen

Voordat je een huis koopt, is het belangrijk om je eerst goed te oriënteren. Kies je voor een bestaande woning of een nieuwbouwwoning? Hoeveel kan en wil je lenen? Wat wil je per maand betalen? Freek beantwoordt deze en andere vragen graag samen met jou. Ben je nu al benieuwd naar hoeveel jij ongeveer kunt lenen? Met onze rekentool bereken je eenvoudig wat jouw maximale hypotheek is.

Welke hypotheekvorm past bij jou?

Als starter kun je op dit moment kiezen uit een lineaire hypotheek, een annuïteitenhypotheek, een deels aflossingsvrije hypotheek (zonder NHG en zonder rente-aftrek) of een combinatie van deze hypotheekvormen.

Huis kopen zonder eigen geld?

Je kunt op dit moment 100% van de getaxeerde marktwaarde van je woning lenen. Rekening houdend met de kosten koper en eventuele kosten voor verbouwingen moet je dus wel wat eigen geld inbrengen bij de aankoop van een woning. Hoeveel dat precies is, verschilt per persoon en lichten we graag toe in een persoonlijk adviesgesprek. Alvast goed om te weten: ben je jonger dan 40 jaar? Dan mag iedereen, bijvoorbeeld je (groot)ouders, tot € 105.302 belastingvrij aan jou schenken voor de aankoop van een eigen huis. Bij enkele geldverstrekkers kan zonder NHG ook worden gekeken naar een borg-/garantiestelling van ouders.

Wat is een SVn starterslening?

Wist je dat je als starter mogelijk gebruik kunt maken van een starterslening? Dit is een lening bovenop de maximale hypotheek van de bank, waarbij je in de eerste drie jaar nog geen rente en aflossing hoeft te betalen. De starterslening kun je alleen afsluiten via de gemeente waarin je wilt gaan wonen, maar dit kan alleen als die gemeente daaraan meedoet en daar (nog) budget voor heeft. Op de site van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting zie je of jouw gemeente de starterslening verstrekt.

Huis kopen voor starters onmogelijk?

Zoals je in dit artikel hebt gelezen, is het kopen van een huis voor starters niet onmogelijk, maar met het juiste advies juist heel goed mogelijk!

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 16 maart 2021

Situatie

  • Eerste woning

Ben jij starter en wil je weten wat voor jou de beste hypotheek is?

Stel je vraag online of maak een afspraak met Freek bij jou in de buurt.

5 Tips voor het bezichtigen van een huis

Tweemaal per jaar organiseert de NVM een Open Huizen dag. Je kunt dan een groot aantal huizen bezichtigen zonder afspraak. Dit is hét moment om te oriënteren op de huizenmarkt. Maar waar let je dan op? Hoe gebruik je deze dag optimaal? Wij hebben de beste tips voor je verzameld.

Een aflossingsvrije hypotheek voor starters: handig of niet?

We vertellen je waarom het voor starters interessant kan zijn om een deel van je hypotheek aflossingsvrij te maken.

Kun je als starter beter huren of kopen?

Kun je als starter beter huren of kopen? Freek vertelt je de voor- en nadelen van beide opties. Klik snel verder.