Woning verhuren mag vaak niet van hypotheekverstrekker

Wil je als huiseigenaar je woning verhuren, bijvoorbeeld via Airbnb? Dan moet je er rekening mee houden dat (tijdelijk) verhuren vaak niet is toegestaan. Dit staat in de voorwaarden van je hypotheek.

Verhuur aan toeristen is meestal niet toegestaan

MoneyView heeft een analyse gemaakt van de voorwaarden van alle hypotheekverstrekker. Bij verreweg de meeste hypotheekproducten (ongeveer 80%) is verhuur aan toeristen uitgesloten in de voorwaarden. Deze vorm van verhuur is slechts bij 5% van de producten in principe toegestaan. Bij de rest moet vooraf toestemming gevraagd worden. In het uiterste geval kan het tóch verhuren van de woning leiden tot het direct opeisen van de lening door de geldverstrekker of zelfs executieverkoop.

Andere vormen van verhuur

Ook bij andere vormen van verhuur werken geldverstrekkers in de meeste gevallen niet mee. Bijvoorbeeld  bij pensionering, waarbij de huiseigenaar zelf elders gaat wonen en de eigen woning verhuurt. Bijna 90% van de hypotheekverstrekkers wijst deze vormen van verhuur altijd af. De enige aanleiding waarbij verhuur van de woning bij ruim de helft van de geldverstrekkers wél mogelijk is, is bij een (tijdelijk) verblijf buiten Nederland wegens het aanvaarden van een baan in het buitenland.

Advies nodig over verhuren? Bel Freek

Er zijn strenge voorwaarden waar je als huiseigenaar rekening mee moet houden. Wij nemen de voorwaarden van jouw hypotheek graag met je door en kijken wat er wél mogelijk is. Stel je vraag hieronder of maak een afspraak met een vestiging bij jou in de buurt.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 17 oktober 2017

Situatie

  • Algemeen

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.